НОВИНИ

Пет години от избирането на папа Франциск начело на Светия престол

Днес се навършват 5 години от избирането на папа Франциск. Той е първият папа от Новия свят и първият неевропеец начело на Светия престол от 741 година. Понтифът определи визията си за църквата като "полева болница" за ранените от живота.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:13, 13.03.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Първото му пътуване извън Рим беше при мигрантите на Лампедуза, смирено ми краката на затворници на Велики четвъртък, застъпи се за рохингите, извини се за болката на жертвите на педофили в расо в Чили, където беше посрещнат с протести.

Сексуалните престъпления в католическата църква са едно от предизвикателствата пред Франциск, той създаде трибунал, но критиките не спират. И макар някои да го смятат за либерал,първият папа йезуит е против еднополовите бракове, абортите и евтаназията, но се прочу с позицията си спрямо хомосексуалистите.

Папа Франциск: "Ако някой е гей и се стреми към Бог и е добронамерен, кой съм аз, че да го съдя?!"

Франциск се среща с високопоставени и с отхвърлени, не отказва селфита и плаща сам сметките си в хотели. Среща силна съпротива срещу опитите за реформи. Като например разведените да получават свето причастие, нещо толкова сериозно, че го обвиниха в еретични позиции.


;

Кардинал Хорхе Берголио, син на италиански имигранти в Аржентина, поздрави множеството като папа, на 13 март 2013 г. Още с новото си име изрази същността си - Франциск е светецът на бедните. Първият папа от Новия свят слезe досами прокудените, бедните, онеправданите.

;

Създаде Съвета на деветимата кардинали за реформа в управлението и безпрецедентно остро предупреди Курията, че е заплашена от болести, като "духовен Алцхаймер, усещане за безсмъртие и умствено вкаменяване".

За годишнината от избирането на понтифа, световноизвестният режисьор Вим Вендерс подготви филм - с папа Франциск, а не за него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„София стартъп експо“: Можем ли да спестим до 30% от сметките за ток и вода?
„София стартъп експо“: Можем ли да спестим до 30% от сметките за ток и вода?
За пореден път ВСС не избра председател на Софийския градски съд
За пореден път ВСС не избра председател на Софийския градски съд