НОВИНИ

​Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" получи лиценз за работа за следващите 10 години

Предходното разрешително изтича тази неделя. До две години предстои да бъде удължен срокът на експлоатация и на шести блок на централата. Общата инвестиция в модернизацията е над 600 млн. лева.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:54, 03.11.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Проверка на "Агенцията за ядрено регулиране" е показала еднозначно, че 1000 мегаватовия пети блок на АЕЦ "Козлодуй" може да работи успешно още 30 години, но лицензия се дава по закон за десет.

Лъчезар Косстов, председател на "Агенцията за ядрено регулиране": Общото заключение показва, че приложените документи заедно с допълнително показаните оценки и обосновки демонстрират увереност в безопасната експлоатация на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" през заявения период за лицензията, а именно той е десет години.

От АЕЦ "Козлодуй" обявиха, че правят всичко възможно за удължаване на живота и на шести блок, чиято лицензия за експлоатация изтича на 3 октомври 2019 г.

Иван Андреев, изп. директор на АЕЦ "Козлодуй": Очакваме до октомври месец 2018 г. ние да подадем всички необходими документи, за да има време "Агенцията за ядрено регулиране" да ги разгледа.

След 10 години централата ще трябва да кандидатства за нова лицензия, ако иска да продължи да работи. Междувременно енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че Българската академия на науките е разработила 90 финансови модела за изпълнението на втората ядрена централа АЕЦ "Белене".

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Докладът на БАН ще бъде готов всеки един момент и първите, които ще разберат какво пише в него ще бъдете вие, обещавам ви, това ще стане съвсем скоро тези дни. Ние няма какво да крием, това, което трябва да направим ние, е да оползотворим най-добре, това, което притежаваме.

До момента България е вложила в "Белене" близо 3 млрд. лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водното дружество в Кресна предлага 50% увеличение на водата
Водното дружество в Кресна предлага 50% увеличение на водата
Янко Янков: Сегашната политика застрашава националната сигурност
Янко Янков: Сегашната политика застрашава националната сигурност