НОВИНИ

Унгария ни похвали за усилията да удържим мигрантския натиск

България и Унгария с общи приоритети във външната политика - сигурност по външните граници на Европейския съюз, бюджетът на общността и евроинтеграцията на Западните Балкани. Това стана ясно след среща между премиерът Бойко Борисов и унгарският външен министър Петер Сиярто. Унгария похвали и усилията ни за спиране на мигрантския поток, а разговорите засегнаха и тема от общ интерес - въведената от Украйна забрана малцинствата, сред които българските и унгарските, да учат на майчин език.

Николай Минков
от Николай Минков
19:44, 03.11.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Премиерът Борисов и министър Сиярто посочиха, че приоритетите на Българското европредседателство съвпадат с важни и за Унгария теми като бъдещето на евросъюза, гарантирането на сигурност за европейските граждани и кохезионната политика. Борисов благодари за последователната подкрепа на Унгария за членството на България в Шенген.

По късно Сярто участва в българо-унгарски икономически форум, на който ни похвали за усилията ни да опазим южната външна граница на ЕС.

Петер Сиярто - министър на външните работи на Унгария: Ние сме съгласни, че на външните граници трябва да се спират мигрантите и там да се преценява кои да бодат допускани, а не това да става във вътрешността на ЕС. Оценяваме усилията на България да изгради 200 км ограда по границата с Турция".

Унгария е най-близката държава от евросъюза до България заради общи позиции и ценности, заяви вицепремиерът Валери Сиемонов. Той благодари за оценката за граничната ограда.

Валери Симеонов, вицепремиер: Радвам се, че нашите приятели извън България оценяват това съоръжение за разлика от нашите политици в България и нашите опоненти. Аз мисля, че ние сме едни братя по оръжие, ако мога така да се изразя, по отношение защита не само на своите територии, но и на целия ЕС от риска за нерегламентирана, неконтролирана вълна от емигранти.

Министър Сиярто и министърът на икономиката Емил Караниколово подписаха меморандум за икономическото сътрудничество. Двамата договориха и създаването на общо фонд между Българската банка за развитие и унгарската Ексимбанк за подкрепа на стартиращи компании от двете държави с бюджет от 200 млн. евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парите за лекарства са недостатъчни, смятат фармацевтите
Парите за лекарства са недостатъчни, смятат фармацевтите
ДПС задължи всичките си структури да водят политика на демонтаж на коалицията
ДПС задължи всичките си структури да водят политика на демонтаж на коалицията