НОВИНИ

Зам.-изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" подава оставка

Премиерът Бойко Борисов поиска от министрите си проверки на съмненията за злоупотреби с евросредства по програмите за селски къщи за гости. В късния следобед стана ясно, че заради скандала оставка подава заместник-изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова. Бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев вече беше обвинен в престъпление, засягащо финансовите интереси на ЕС, заради къща за гости край Сандански.

Александър Марков
от Александър Марков
20:10, 30.04.2019
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага и безкомпромисно, разпореди премиерът на министрите на земеделието и на вътрешните работи заради скандала с къщите за гости.

Премиерът разпорежда още да се проверят и бизнес плановете на собствениците на къщи, които трябва да имат определен брой нощувки.

Еврофинансирането, отпускано за една къща за гости, е средно между 135 и 200 000 евро. Къщите за гости, построени с евросредства у нас между 2007 и 2013 г., са 746.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: До момента от ДФЗ има направена проверка на около 18% от всички къщи за гости. По информация от преди седмица може би, са проверени над 110 - говоря само от техническия инспекторат на ДФЗ, къщи за гости.

Много от тях вече ще връщат пари заради несъответствие между декларираните цели на програмата и реалното им използване.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: По тях са направени актове и са предявени за възстановяване над 10 милиона лева. За 32 от тях имаме искане за пълно възстановяване на сумите. За останалите има частично или финансова корекция в зависимост от използването и изпълнението на бизнес плана.

Освен проверките на Държавен фонд "Земеделие", прокуратурата и МВР ще насочат усилията си към онези къщи, които засега са извън полезрението на службите.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: В ход вече са проверките по конкретните обекти. Ще бъдат обхванати абсолютно всички къщи за гости в пълен обем. Правят се съответно насрещни проверки в общините, дали там са плащани съответните данъци, туристически данъци. Дали са вписвани в съответните районни управления настанените лица.

Ще се проверява дали собствениците на къщите за гости са плащали данъци, имат ли необходимия брой нощувки, както и фирмите-строители и изпълнители на всеки конкретен проект.

;

По разпореждане на премиера земеделският министър Румен Порожанов е поискал оставката на заместник-изпълнителният директор на държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, затова че телефонът ѝ фигурира като телефон за контакти на уеб страницата на къща за гости в село Юндола. Там тепърва ще бъде образувана проверка.

Окръжният съд в Благоевград е потвърдил мярката за неотклонение "парична гаранция" в размер на 100 хиляди лева, наложена на бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев. Манолев има 15 дни, за да преведе тази сума.

Заради скандала с къщите за гости, строени с евросредства, премиерът разпореди прокуратурата, МВР, данъчните да започнат проверка. По думите на премиера, Програмата за развитие на селските райони е добра и мерките по нея са предвидени за развитие на селски и религиозен туризъм там, където хората нямат възможност да построят хотели или големи курорти, но винаги има някой, който да я опорочи.

746 са къщите за гости у нас, построени в предишния програмен период между 2007 и 2013 г., обяви земеделският министър Румен Порожанов след правителственото заседание днес. Всички те до една ще бъдат проверени за съответствие - тоест използват ли се по предназначение като къщи за гости, или са на практика частни вили. Вече са наложени глоби за над 10 млн. лв., които собствениците на някои къщи ще трябва да възстановят.

Вътрешният министър Младен Маринов посочи, че ще бъдат проверявани и самите строители на къщите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Панамският канал пресъхва
Панамският канал пресъхва
Агентът на Херо: Димитров няма да напуска Иртиш
Агентът на Херо: Димитров няма да напуска Иртиш