НОВИНИ

България може да внася румънски природен газ от догодина

От началото на следващата година България ще може да внася до милиард и половина кубични метра природен газ от Румъния. Това е новината от енергийна конференция в София, посветена на алтернативните източници на синьо гориво.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:45, 30.04.2019
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

През декември изтича срокът, в който Румъния трябва да завърши компресорната си станция край Гюргево, което ще позволи България да получава в пълен капацитет природен газ от северната ни съседка. Това обяви Ясен Иванов от българската държавна компания "Булгартрансгаз".

Освен връзката с Румъния, ключови за страната са и връзките с Гърция и със Сърбия. Оказва се обаче, че пускането в експлоатация на българо-гръцката газова връзка съвсем не е безпроблемно.

Компанията собственик ICGB ще обяви строителите и доставчиците на тръбите за нея до две седмици. В случай, че процедурата се обжалва, компанията ще иска предварително изпълнение, защото всяко забавяне би било фатално за проекта, който трябва да бъде завършен до края на 2020 г.

Теодора Георгиева, изп. директор на ICGB: За да започнем начало на строителството, предвиждаме евентуално предварително изпълнение на тази поръчка, ако такъв риск има, което за съжаление ще доведе до оскъпяване на проекта, ако съда не препотвърди нашето решение.

Другият собственик на тръбата, гръцката ДЕПА обаче напомни, че най-важна е бъдещата цена на газа, който ще тече по тръбата.

Стелиос Бикос, директор на търговската девизия на ДЕПА: Инфраструктурата не е всичко. Според нас цените са най-важни, а инфраструктурата идва след това. Тя подпомага процеса, но не е основното. Казвам го, защото през последните 6-7 години се опитваме да продаваме в България, и едва тази успяхме. Знаете ли защо - не заради бюрокрация, не заради липса на капацитет, но основно заради цените.

Засега капацитет за връзката са си запазили държавната "Булгаргаз", азербайджанската "Сокар", и американската "Линден". От там обаче сигнализираха, че може и да се откажат от проекта, защото "Булгартрангаз" не ги пуска по своите тръби. От дружеството обявиха, че това не зависи от тях и обясниха, че ще направят всичко възможно да допуснат и търговци на втечнен газ у нас.

Ясен Иванов, "Булгартрансгаз": Мога да ви уверя, че "Булгартрансгаз" е напълно ангажиран да има продавачи на втечнен газ в България както и пазар на втечнен газ.

България си е поставила за цел да продава и втечнен газ на бъдещата газова борса, която предстои да бъде изградена у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агентът на Херо: Димитров няма да напуска Иртиш
Агентът на Херо: Димитров няма да напуска Иртиш
Хуан Гуайдо призова армията към бунт за свалянето на Николас Мадуро
Хуан Гуайдо призова армията към бунт за свалянето на Николас Мадуро