НОВИНИ

Какво се крие в тунелите на властта?

Според някои са дълги 200 километра. Според други обаче изобщо не съществуват. Те са тунелите на властта. До 1989 година тунелите били забранена зона за журналисти, точно тогава екип на БНТ успява да влезе в тях. Снима кратък филм, той се излъчва веднъж по държавния канал. След това обаче лентата изчезва безследно, заедно с касетката. Днес никой не знае къде е. Благой Цицелков и операторът Станислав Ангелов тръгнаха по следите им.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Оператор: Станислав Ангелов
10:10, 22.01.2017
14016
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Според информаторите ни, до тунелите на властта се стига от няколко места. Намираме вход близо до бившия Партиен дом.

GPS координатите губят връзка тук, но все пак, според тях се намираме точно под Партийния дом на България.

Днес сграда на Народното събрание. Вървим точно в непосредстевна близост до Царския дворец. Коридорите са като лабиринт. Често се губим, връщаме се обратно. Според запознати тези тунели са построени по заповед на цар Фердинанд. Свързвали двореца с храма "Александър Невски", Народната банка и Военното министерство. Според журналиста Петър Величков, подземията са строени като тайни тунели, които да се използват за скривалище.

Петър Величков: Някои от тях са били ползвани като противоатомни скривалища по време на англо-американските бомбардировки... След 44-а в тях са били съхранявани вещи, иззети от т.нар. буржоазия. За това ми разказвала вдовицата на карикатуриста Райко Алексиев - Весела. На нея й били взели едно радио, на което държала. Много настоявала да си го вземе. Смилили се. Тя е влизала в тези тунели, които са били пълни с такива вещи.

Днес тук се е настанила влагата. Тя не пожали и камерата ни. Отново получаваме връзка с GPS координати. Според тях вече сме под градската градина на София. Над нас някога е бил Мавзолеят на Георги Димитров. Разказаха ни, че шест тунела са водели към гробницата. Под нея имало шест етажа. Електрическа централа. Кабинет. Теснолинейка, която стигала до НДК.

1961 г.: Не можем да Ви покажем всичко, няма да ни стигнат часове. Ще Ви разкрием една малка тайна. Засега помещенията не достигат, а и някои не са за показване.

Дикторът от 1961 година само загатва какво се крие под центъра на София. Във фонда на БНТ не открихме и секунда доказателство за тунелите на властта.

Това място не е поддъражано с години. Лабиринта под бул. "Дондуков", поне според GPS-а, стигнахме някъде до градската градина.

Извървяхме не повече от 500 метра. Някои от входовете са зазидани от двайсетина години. Вероятно сме извървели пътя, който води до прочутия тунел на властта. Той обаче според наши източници и днес остава под строга охрана. Свързва парламента, президентството, Министерския съвет, Военна болница и излиза някъде в Южния парк.

Пространството около мен пази истории на повече от две хиледолетия, история за големи лидери, победи. Смяна на властта. Сигурен съм обаче едно, ако направим разрез на пространството под мен ще срещнем истории за римски императори, български царе и комунистически лидери.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: ГЕРБ не трябва да очаква да влезе в коалиция
Борисов: ГЕРБ не трябва да очаква да влезе в коалиция
Бойко Борисов: Не бяхме подготвени за коварството на БСП
Бойко Борисов: Не бяхме подготвени за коварството на БСП