НОВИНИ

Победители и победени след местните изборите във Франция

Вторият тур на местните избори във Франция изведе консерваторите начело. Те спечелиха малко над 40 процента. Въпреки първото място от първия тур, крайнодесният Национален Фронт загуби позиции и е трети с 27 процента след управляващите социалисти.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:45, 14.12.2015
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Крайнодесният национален фронт във Франция не спечели нито един регион, но утрои регионалните си съветници. За него гласуваха близо седем милиона французи - рекорд за формацията, основана през 72- ра.

На втория тур гласуваха повече французи отколкото на първия, а традционните партии си разпределиха избирателни райони, за да спрат възхода на Льо Пен. Социалистите отстъпиха гласове на консерваторите на Саркози и се смята, че без тази жертва националистите са щели да спечелят. Въпреки това те уверено се целят в президентските избори след година и половина.

Марин Льо Пен, лидер на "Национален фронт ": Основното разделение вече не е между ляво и дясно, а между глобалисти, които искат Франция да се претопи в световната магма и патриоти, които вярват, че националното пространство е най-защитеното място за французите. Това разделение ще бъде основният избор по време на президентските избори.

Управляващата левица взе пет от 13- те региона.

Манюел Валс, премиер на Франция: Няма място за успокоение или пък за победоносни речи. Заплахата от крайната десница не е отминала.

"Републиканците" на бившия президент Саркози спечелиха седем региона включително парижкия, управляван 17 години от левицата.

Също като победената Льо Пен победителят Саркози ясно посочи амбицията си.

Никола Саркози, лидер на партия" Републиканците": Сега трябва да започнем да дискутираме задълбочено нещата, които тревожат французите Европа, икономическата политика, безработицата, нашата сигурност. Французите трябва да бъдат сигурни, че ние имаме отговорите на висотата на залога.

Единствено в Корсика победиха местни националисти, които не са свързани с нито една голяма партия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
М.Кунева: Утре ще предложим декларация за подкрепа на правителството
М.Кунева: Утре ще предложим декларация за подкрепа на правителството
Учениците от среден курс вече ще имат по-голяма свобода за профилиране
Учениците от среден курс вече ще имат по-голяма свобода за профилиране