НОВИНИ

Почина дългогодишният журналист в БНТ Чавдар Стойчевски

Почина Чавдар Стойчевски. Дългогодишен журналист в Българската национална телевизия. Автор и водещ на емблематични за времето си предавания като "Студио Младост" и "Час по всичко" и като такъв създател на много от лицата на БНТ, които и днес работят в медията.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов Петя Тетевенска
09:55, 16.12.2016
6646
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Чавдар Стойчевски години наред беше част от славната младежка редакция на БНТ. Беше ерудит, със задълбочени познания за българската история и литература. Беше истински умен човек, с чувство за хумор, който знае как да работи с хора, как да ги цени и да им помага. И как да подкрепя различността и свободата, дори в годините на държавния социализъм. Неслучайно именно той създаде предаването "Час по всичко".

Чавдар Стойчевски, 1994 год.: "В проекта за предаването имаше две работни заглавия - "Забранено за възрастни и "Час по всичко". Междувременно в периода на подготовката излезе игралния филм "Забранено за възрастни" и това предопредели заглавието - "Час по всичко".

Такова е началото. А после той събра около себе си млад екип, много от тях тогава бяха ученици, а сега са известни телевизионни журналисти.

Чавдар Стойчевски, 2014 год.: "Ние търсехме тия теми, които сблъскват поколения или просто ги карат да разговарят - възрастните гледаха не по-малко това предаване. Ние бяхме непокорни, размахваха ни пръст, но предаването стана толкова популярно, че вече беше късно".

Чавдар Стойчевски беше и продуцент на първия модерен сутрешен блок на БНТ "Добър ден, България", който започна да се излъчва през 1993 г. - с новини на всеки половин час и преки включвания от цяла България. После създаде "Неделен магазин". Ще запомним неговия професионализъм и човешка мъдрост.

Поклонението ще бъде във вторник, 20 декември, от 11:00 часа в църквата "Света София" в столицата!

Поклон пред паметта му!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наследниците на родните циркови легенди, част от 120 години български цирк
Наследниците на родните циркови легенди, част от "120 години български цирк"
Иван Пейчев - един невероятен гладиатор
Иван Пейчев - един невероятен гладиатор