Почитаме Света Татяна

На 12 януари отбелязваме деня на Света Татяна - великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици.

от БГНЕС
10:35, 12.01.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
почитаме света татяна

Татяна е раннохристиянска мъченица. Поема пътя на целомъдрието от дете. Изцяло проникната от тази вяра, била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.

По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той имал еклектични убеждения: равнодушен към вярванията на другите, той не се придържал към един определен светоглед, поради което всред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Христос. В негова жертва пада Татяна.

Без да гледат на знатното й положение и на нейния безукорен живот, я завели в храма на Аполон, за да принесе жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета.

След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага. Според писанията, след всяко мъчение Бог извършвал чудо със своята изповедница - тя се явявала на другия ден излекувана.

Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.

Днес имен ден празнуват имената Таня, Татяна и всички техни производни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кметът на Пловдив Иван Тотев: В предстартова треска сме за откриването довечера
Кметът на Пловдив Иван Тотев: В предстартова треска сме за откриването довечера
Трима загинали и 23-ма ранени при катастрофа с градски автобус в Отава
Трима загинали и 23-ма ранени при катастрофа с градски автобус в Отава