НОВИНИ

Почти готова е оградата на бежанския лагер в Харманли

В понеделник съда в Харманли ще разгледа мерките на 18-те арестувани за безредиците в бежанския център в града, останалите 400 задържани във връзка с бунтовете в четвъртък вечерта очакват прокуратурата да се произнесе относно техните мерки. Тази сутрин в Харманли пристигнаха лекари от Александровска болница и изследваха мигрантите за кожни и други заразни болести. Още информация вижте в прякото включване на Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Боян Петров
19:39, 26.11.2016 (обновена)
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

В нощта на безредиците една жена-вдовица на име Садат Джамила извършва геройство - тя и други жени от Афганистан правят жива верига около българките-служителки в лагера, за да не пострадат в мелето от камъни и огньове. Идва със сина си.

Садат Джамила от Афганистан: Помогнахме на тези жени, защото и ние сме жени. Някои искаха да ги наранят, но ние не можехме да позволим това. Онази нощ беше страшно.

На третия ден след размириците в Харманли бежанци все още се опитват да избягат от лагера през някоя от пробойните в оградата. Военните ги гонят.

"Го гонихме до долу. Като го видяхте на и се върна обратно", казва военен.

Постове на военните от Втора механизирана бригада и жандармерия охраняват външния периметър на лагера през няколкостотин метра.

По цялото продължение на оградата на Центъра за бежанци в Харманлиима военни и жандармерия и вече никой нито може да влиза, нито да излиза.

Вътре в лагера работници строят вече високата два метра и половина ограда, която ще спира безконтролното влизане и излизане на чужденци, а и не само.

Работник: Има една част готова. От горния край. - Пана? - Пана - големи, железни.

Оградата ще бъде завършена до средата на следващата седмица.

Живко Димитров, началник на обекта: Миналия ден бяхме заложили 30 кола, обаче вечерта бяха съборени. Вчера сме заложили 152 метра. Днес доливаме. И днес предполагам, ще отлеем още 150 метра.

Лагерът се съвзема от събитията преди дни. Лекари преглеждат мигрантите, както беше решено преди дни.

Димитър Захариев, директор на Регистрационно-приемателния център в Харманли: Четири екипа лекари работят съгласно графика, утвърден от здравния министър. Извършват се прегледи за цялостното здравословно състояние.

На място зарази няма, а възстановяването на щетите продължава под зоркия поглед на полицаите и военните.

Валентин Радев, член на Комисията по отбрана: Жандармеристите са спокойни и те. Казаха, че ексцесии вече няма. Овладели са ситуацията, но не ми хареса това, което видях, и това, което Вие давахте по телевизията и сега се вижда.

В бежанския лагер в Харманли засега всичко е спокойно. Надеждата е да остане така.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо рибата кълве все по-рядко в рибарниците?
Защо рибата кълве все по-рядко в рибарниците?
Вегани протестират в столицата
Вегани протестират в столицата