НОВИНИ

Показват колекция от ръчно изработени фотоалбуми с дърворезба и шевици в Разлог

Колекция от ръчно изработени фотоалбуми с дърборезба и разложки шевици показва за първи път в родния си град Разлог Благовеста Владимирова. Уникалната колекция бе представена в Историческия музей в града.

bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 24.08.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Авторката усвоява тънкостите на дърворезбарското изкуство още като ученичка в техникума по дърворезба в Банско. Майка ѝ и баба ѝ пък я научили да изработва прочутата разложка шевица.

Благовеста Владимирова: За мен дърворезбата и шевицата са основните символи на българското домакинство. Мъжете са изработвали дърворезбата и са украсявали предметите, които са използвали в бита, а шевицата е везана от жените в сезона, в който не е имало толкова много работа навън.

Във фотоалбумите са представени най-характерните модели от разложките запески - „Лалелата", „Портите", "Звездица" и „Гюловете". Според писателя и журналист Бойка Асиова изложбата отразява самобитния дух и светогледа на хората от разложкия край.

Бойка Асиова - писател и журналист: Аз много искам да си представя първата жена, която е измислила първата запеска, как изглежда тя? Във всички случаи с вдъхновено лице.

Благовеста Владимирова сподели, че ще продължи да изработва фотоалбуми, за които обаче ще избродира шевици от други български фолклорни региони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава борбата с пожара на сметището във Велинград
Продължава борбата с пожара на сметището във Велинград
Три нови социални центъра за обществена подкрепа ще има в Благоевград
Три нови социални центъра за обществена подкрепа ще има в Благоевград