НОВИНИ

Поклонничеството се развива в България

С помощта на поклонническо-просветния център към църквата всеки може да се информира за маршрутите и местата, подходящи за този тип пътешествия.

Цанка Николова
от Цанка Николова
08:40, 03.09.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Пътуваща църква, която ни потапя в света на духовното и ни учи да бъдем по-смирени. Църквата, която е благодатна, даваща ни надежда и утеха в бурните времена, в които живеем. Тази пътуваща църква е и начин чрез поклонничеството да се обърнем към себе си.

протоерей Стилиян Табаков: Човек има нужда от поклонничество не заради друго, а защото има нужда от духовно изживяване. Има нужда от благодатни изживявания, да излезе от средата, в която живее постоянно, за да може да се види от страни.

При пътуванията освен на светите места, се набляга и на срещите с духовници. За ръководител на групата обикновено се избира човек, който е подготвен не само богословски, но и исторически. А по думите на отец Стилиян у нас има недостиг на такива хора.

протоерей Стилиян Табаков: На пръстите на ръцете се броят качествените водачи - такива, каквито могат да покажат Църквата отвътре.

Отец Стилиян с тъга в очите признава, че българите не сме религиозно образовани. И това е една от основните идеи на поклонническия център - образоване чрез пример. Така, както го правят руснаци, гърци, сърби, румънци.

протоерей Стилиян Табаков: Начинът, по който ги обучаваме тези гидове, е да ги взимаме с нас на поклонически пътувания. Взимаме т.к. един стажант, който да види как трябва да се случва едно поклонническо пътуване. Как трябва да бъде показано, какви проблеми могат да се създадат и по този начин навлиза в поклонничеството, във воденето на поклонничество.

Поклонничеството е начин за развитие и на малките храмове и манастири в малките градчета и села. А освен за хората, които се включват в тези пътувания по светите места, цялото духовно изживяване е полезно и за свещениците - защото така хората опознават своя духовен водач. Човекът, който ги води към Христа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Социална работилница помага на деца-аутисти
Социална работилница помага на деца-аутисти
Пациенти и лекари се притесняват за бъдещето на болницата в Карлово
Пациенти и лекари се притесняват за бъдещето на болницата в Карлово