НОВИНИ

Политически реакции за оставката на Теменужка Петкова

Теменужка Петкова напуска поста си заради сделката с продажбата на ЧЕЗ. Тя съобщи решението си в Парламента след телефонен разговор с премиера Бойко Борисов.Вчера стана ясно, че чешката държавна компания ЧЕЗ продава доставчика на ток в Западна България на българското дружество „Интерком България“. То е регистрирано с 50 хиляди лева капитал с управител и собственик Гинка Върбакова. Компанията е учредена в края на 2017-та. От месеци в публичното пространство се говори, че собственичката е близка до Теменужка Петкова. Съмнения около пазарджишката фирма, която купува бизнеса на ЧЕЗ в България, се чуха днес и в коментарите в парламента.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:10, 23.02.2018
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Вижте още коментари:

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Теменужка Петкова е изключително отговорен държавник и всичките позиции, които е вземала в държавните институции, тя се е справяла брилянтно. Има обаче много заинтересовани да атакуват Теменужка Петкова. В момента това е удобна ситуация, в която действително опозицията се възползва.
Корнелия Нинова, председател на БСП: Призоваваме всички институции и гражданското общество като един да застанем този път без оглед на политическите пристрастия и да кажем - не си даваме държавата, г-н Борисов, нито на Гинка от Пазарджик, нито на който и да е този, който стои зад нея. И вие г-н Борисов носите персонална отговорност за бъдещето на тази сделка.
Волен Сидеров, председател на Атака: Трябва да се провери тази сделка основно и всичко съмнително да се изчисти, ако има основание да се прекрати, да се прекрати сделката.
;

Премиерът Бойко Борисов е посъветвал Теменужка Петкова да подаде оставка, за да няма никакви съмнения ,че правителството може да има влияние върху сделката за ЧЕЗ и да не се опетнява репутацията на кабинета, предаде репортерът на БНТ Надежда Василева. Премиерът Борисов, който е в Брюксел, каза, че от години се стремят да има независими енергийни регулатори.

Днес той заяви, че сделката е между частни компании в Чехия и държавата не може да се намесва в тази сделка:

Бойко Борисов, министър-председател: За съжаление като говорих с нея тя действително каза, че ги познава тези хора и аз не бих оставил ни най-малко съмнение, в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка. Искам да потвърдя още веднъж, че по никакъв начин ние не сме влияли на тази сделка, защото няма и как. Дори бих казал, че аз и правителството, което съм управлявал и преди, и сега не сме били в никак добри отношения с ЧЕЗ. Нека да ви напомня как подадохме оставка първия път, когато забавиха умишлено фактурите и изведнъж на хората се струпаха високите сметки. Малко така да ги върна в историята.
;

От ГЕРБ защитиха качествата на Теменужка Петкова, на заявиха, че не трябва да има никакви съмнения за сделката и че може да има влияния върху нея.

От ляво поискаха премиерът Борисов да даде обяснения в парламента за сделката, също така поискаха и позиция от страна на президента Радев и омбудсмана Мая Манолова.

;

Около час и половина Цветан Цветанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров разговаряха тази сутрин, за да изгладят противоречията си. През последните дни се чуха доста реплики между коалиционните партньори. След тази среща Цветанов и Сидеров си стиснаха ръцете, а Цветан Цветанов заяви, че коалицията е стабилна.

Срещата се проведе два часа, преди Теменужка Петкова да обяви, че подава оставка.

;

Вчера Волен Сидеров в ефира на БНТ нарече Цветанов „бивш комунист от МВР“, а Цветанов днес заяви, че никога не е бил комунист и че и двамата със Сидеров са били комсомолци.

Така че към този момент коалиционните партньори изглежда, че са изгладили отношенията си, но добавиха, че трябва да си говорят повече. В идните дни ще обсъждат оставката на Теменужка Петкова и кой да заеме нейното място.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български учени създадоха хляб за хора с диабет и сърдено-съдови заболявания
Български учени създадоха хляб за хора с диабет и сърдено-съдови заболявания
​Две дирекции в НЗОК с различни данни за задълженията към чужди фондове
​Две дирекции в НЗОК с различни данни за задълженията към чужди фондове