НОВИНИ

Политическите спорове заради сделката с ЧЕЗ продължиха и днес

От ляво настояха премиерът Борисов да отговори да въпросите на депутати за ЧЕЗ, както и кой според него стои зад сценария за сваляне на правителството. Мнозинството обаче отхвърли искането за изслушване на министър-председателя. От БСП за България поискаха също информацията за сделката, внесена от премиера в секретното деловодство на парламента да бъде разсекретена.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:15, 28.02.2018
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Политическа престрелка между БСП и ГЕРБ сутринта се разигра в пленарната зала. От ляво заявиха, че скандалът е огромен и поискаха премиерът да отговори дали държавата е поемала ангажименти по сделката с ЧЕЗ, и как ще бъдат защитени интересите на хората.

Драгомир Стойнев, БСП за България: От вчера министър-председателят бе изключително изнервен, и затова искаме днес по един културен начин да отговори на въпросите - а именно ще ги гоня до дупка - кой ще гони до дупка? Кои са те? Кой клати правителството? Кои са гадовете? Вчера така беше произнесено. Искаме да разберем кои са гадовете.

От ГЕРБ отговориха, че утре комисиите по енергетика и за контрол на службите ще изслушат представители на институциите, свързани с проверката на сделката. Поканена е и Гинка Върбакова.

Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси в НС: Във вчерашния ден министър-председателят дойте в НС и депозира данните ,които беше получил от премиера на чешката република. А по отношение на опитите за клатене на правителството, огледайте се около себе си, запитайте вашата ПГ и отговорите са налице.
Жельо Бойчев, БСП за България: Стига с тези конспирации.
Рамадан Аталай, ДПС: Не съм по конспиративните теории, но премиерът за да каже, че това е един заговор, би трябвало и да го докаже. Така, както се учудваме и защо министър Петкова си подаде оставката.
Валери Симеонов, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика: Опозицията има интерес от сваляне на правителството, казвам го, артикулирам го, включително и партиите, които не са удовлетворени от резултатите на последните парламентарни избори и които не са в парламента.
Кой гарантира, че тази сделка ще стане, при положение, че няма гаранции, че ще бъдат отпуснати кредити, има неясноти по отношение на капитала, който участва, свързват го с руски граждани с недобра популярност и слава.

Депутати от БСП са видели информацията за сделката в секретното деловодство. Според тях няма причина тя да бъде класифицирана и поискаха да бъде разсекретена.

Жельо Бойчев, БСП за България: Беше ни предоставен един хвърчащ лист без никакъв подпис, без никакъв печат. Настояваме утре на същото заседание на комисията да бъде поканено ръководството на Българската банка за развитие, за да обясни защо излъга, че няма никакво отношение към покупко-продажбата на ЧЕЗ.
Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в НС: Не можем да каним само една, ако каним някой ,трябва да каним и трите банки. Това, което и премиерът вчера каза е, че банките са дали писма за намерения, но тъй като има закон за банковата тайна, съм сигурен, че МС ще провери доколко този документ може да се разсекрети и ако може, ще го разсекретят.

Медии цитираха думи на чешкия премиер Андрей Бабиш, че не е давал никакви документи по сделката с ЧЕЗ. Лидерът на левицата Корнелия Нинова коментира във фейсбук, че Борисов е излъгал и е замесил по недопустим начин премиера на друга европейска държава. От Министерския съвет уточниха, че информацията е изпратена от чешки заместник-министър на финансите, веднага след телефонния разговор между Бабиш и Борисов. Върху информацията няма гриф за сигурност, но е заведена в секретното деловодство, защото не е съставена от орган на изпълнителната власт у нас и съдържа данни за бъдещи банкови операции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Още от деня: Таско Ерменков и Валентин Николов за сделката с ЧЕЗ
В "Още от деня": Таско Ерменков и Валентин Николов за сделката с ЧЕЗ
ДРУГИТЕ новини: Кралят на валса пристига
ДРУГИТЕ новини: Кралят на валса пристига