НОВИНИ

Последен шанс за кораб „Академик“

Съвсем реална е опасността България да остане без изследователски кораб. Ако да края на месеца не бъдат осигурени необходимите средства, корабът на Българската академия на науките „Академик“ повече няма да бъде използван за научноизследователска дейност. В резултат на това страната ни няма да може да изпълнява ангажиментите си към Европейския съюз по опазване на биоразнообразието в Черно море.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
18:00, 26.07.2016
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Близо 40-годишният кораб „Академик“ трябва да влезе в док и да мине класов ремонт, за да му бъде подновен лицензът за научноизследователска дейност и да може да плава още пет години. Крайният срок за експлоатацията му е удължаван вече два пъти. Българската академия на науките не разполага с необходимите за ремонта милион и сто хиляди лева.

Проф. инж. Веселин Пейчев – директор на Института по океанология – БАН, Варна: "Няма да можем да изпълняваме задачите, които МОСВ, а те пък са поети към ЕС, това е химически и биологичен мониторинг на черноморските води и също така задачите към МЗХ, към ИА „Рибарство и аквакултури“ за определяне на запасите на промишлените видове риба."

От „Института по океанология“ във Варна ще кандидатстват с европроект за построяването на нов научноизследователски кораб. Той би струвал около 30 милиона лева. Парите могат да се осигуят по прогамата „Наука и образование за интелигентен растеж“. Но дори и да бъде спечелено финансирането, ще минат три-четири години, преди новият кораб бъде спуснат на вода. Дотогава Институтът по океанологоия трябва да разчита на „Академик“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова подаде жалба срещу Изборния кодекс
Мая Манолова подаде жалба срещу Изборния кодекс
Кандидатпрезидентски номинации вляво и вдясно
Кандидатпрезидентски номинации вляво и вдясно