Последни дни за ваксиниране срещу грип

Почти двойно са се увеличили случаите на респираторни заболявания във Варна и региона през последната седмица. Те вече са 108 на 10 хиляди, като най-засегнати са децата. Все още няма регистрирани случи на грип в региона, заявиха от здравната инспекция.

от БНТ
19:16, 19.10.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Пред кабинета на доктор Юлияна Йоргова има дълга опашка от малки пациенти с техните родители. Заради ниските температури през последните дни децата лесно настиват и се заразяват с вирусни инфекции.

д-р Юлияна Йоргова - педиатър
Не са толкова агресивни, но засягат носоглътката, аденовируси, които протичат с типичните симптими-температура, разтрисане, децата са неспокойни.

Правилното лечение на вирусните инфекции е важно, за да не се усложнят в бактериални. Профилактиката също не трябва да се подценява.

д-р Юлияна Йоргова - педиатър
Едно от важните неща е да започнем фитопрофилактика, т.е общоукрепващи средства във връзка с променливия сезон. Другото важно е да се обличаме.

Все още няма официално потвърдени случаи на грип във Варна и региона.

Анка Баева - началник на отдел "Противоепидемичен контрол"-РЗИ-Варна
Имаме няколко случая обявени като грип, неуточнен, от инфекциозна клиника, но не са лабораторно потвърдени.

Щамовете в противогрипната ваксина тази година са Калифорния, Хонг Конг, и Бризбейн. Тя е подходяща за деца и възрастни, но само ако са с хронични заболявания. Все още не е късно да се ваксинираме, защото се очаква грипът да дойде у нас към средата на януари.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Липсва табела София при един от входовете на града
Липсва табела София при един от входовете на града
Екзотични растения и съвети за цветята на „Цветна есен” 2016
Екзотични растения и съвети за цветята на „Цветна есен” 2016