НОВИНИ

Пожар изгори покрива на „Царските конюшни“ в центъра на София

Пожар тази сутрин в т.нар. „Царски конюшни“ на бул. Дондуков в столицата. Няма пострадали. Все още не се знаят причините за пожара. Изгорял е покривът на посторийките, след гасенето има и наводнени офиси в съседство. По продажбата на имота все още се водят дела, а от Столичната община съобщиха, че ще направят оценка на щетите и ще задължат собственика да възстанови сградата в автентичния ѝ вид.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:58, 29.07.2018
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

Сигналът, че гори покривът на „Царските конюшни“ е получен в пожарната към 3:15 сутринта. Изпратени са осем пожарни коли, две стълби и 30 пожарникари.

Маринчо Маринов, помощник оперативен дежурен, Столична пожарна: Пожарът е овладян на момента, не е допуснато разпространение към съседните сгради.

Пожарът е изгасен за няколко часа, но дори към обяд пожарникарите продължаваха да обливат покрива с вода, за да няма вторично огнище. Очевидци потвърдиха бързото му овлядаване. Няма пострадали хора, не са засегнати жилищните сгради наоколо.

;
Николай Ласев, очевидец: През нощта се събудих от особен шум, най-вероятно пожарните са ме събудили.Станах, приближих се до прозореца, а той - топъл. Изведнъж виждам, че целия покрив отгоре гори.
Капка Николова, очевидец: Имаше вятър и пламъците отиваха посока към училището, но овладяха го, обливаха и от двете страни, овладяха го, след това тлееше покрива.
Синан Джа, очевидец: Дойдоха, бързо реагираха пожарникарите, и беше добре, евала на тия хора, защото иначе натам има училище, има дървета.


;

Тъй като Първа английска гимназия е съвсем близо до Царските конюшни, кметът на район „Оборище“ каза, че от понеделник ще започне обезопасяване на Царските конюшни заради учениците, които ще дойдат на училище на 17 септември.

Васил Цолов, кмет на район „Оборище“: И ме притеснява от този паднал покрив да не падат след последващи дъждове, да не пада нещо в частта около Английската гимназия.

Заради обливането с вода бяха наводнени няколко кафенета и офиси наблизо и собствениците им не можаха да влязат в тях. Колкото до причините за пожара, те на този етап не се знаят, не е ясно дали палежът е умишлен, или не.

;
Капка Николова, очевидец: Този парцел, върху който са разположени бившите Царски конюшни беше продаден, май успяха да спрат тази продажба, дали това е следствие от всички тези неща, дали е случайност, дали е нарочно, дали е преднамерено това само може да гадаем.
Маринчо Маринов, помощник оперативен дежурен, Столична пожарна: Възможно е, но за това има органи, те ще преценят, те ще кажат какво е положението.
;

Имотът принадлежи на бизнесмена Янко Иванов. На част от терена той става собственик още през 2005 г.. През 2016 г. бившият областен управител на София Веселин Пенев продава на Иванов останалата част от имота за 650 хил. лева при реална пазарна цена от 11 млн. Малко по- късно Пенев и оценителката Юлия Цекова са дадени на съд заради ниската цена за продажба.Делото в Софийски градски съд обаче се бави. Днес кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще се направи оценка на щетите и ще задължи собственика да възстанови сградата в автентичния ѝ вид, заради нейните исторически качества, въпреки че няма статут на паметник на културата. През миналата година общината е отказала виза за високо строителство, поискана от собственика.

;

В съобщение до медиите, разпростанено по-късно днес следобед, управителят на фирма „Евротранс билд“ Янко Иванов, уточнява, че той е собственик на терена и съсобственик заедно с Националната художествена академия на една от другите сгради в карето. В позицията му се посочва, че целият обект, познат в публичното пространство като „Царските конюшни", е съвкупност от над 20 отделни сгради на различни собственици - държавни и частни. Според Иванов съмненията, че опожаряването на сградата отваря врати към последващо застрояване на терена са спекулативни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободиха от затвора палестинката, ударила шамари на израелски войници
Освободиха от затвора палестинката, ударила шамари на израелски войници
Доналд Тръмп се срещнал с издателя на в. „Ню Йорк Таймс“
Доналд Тръмп се срещнал с издателя на в. „Ню Йорк Таймс“