За седма поредна година във великотърновското село Никюп отбелязаха празника на динята. Местните разказват, че още преди векове отглеждането на вкусния плод било основен поминък на хората в селото им и благодарение на това славата му и до днес се разнася из цялата страна. Тази година организаторите на феста бяха подготвили над един тон диня, с която почерпиха гостите си от всички краища на България.
Жителите на село Никюп разказват, че заради благодатната черноземна почва преди години в селото им започнали да се отглеждат огромни бостани с дини, а хора от всички краища на света идвали тук, за да ги опитат.
Йорданка Атанасова - кмет на село Никюп: "Село Никюп се слави с производството си на дини от десетилетия. Пик на отглеждането е било преди 30 години, когато всяко семейство е отглеждало дини. Дини от Никюп са пътували по различни държави от Европа".;
Производителите на дините не издават тайната на производството, но казват, че има важни критерии, по които се отличава качествения плод.!
Недялка Савова - жител на село Никюп: "Трябва да отзад жълта, ушенцето изгоряло, опашката да е тъничка, значи е хубава динята."
Мариян Чернев - жител на село Никюп: "Узрялата диня се познава по едно листенце, което е до чепката на динята, когато изсъхне, значи е узряла."
По традиция и тази година кулминация на празника беше традиционното надяждане с диня.