НОВИНИ

Какво се случва с паметниците на културата в Пловдив?

Близо две години след пожара в тютюневия град в Пловдив възстановяването на сградите, които са част от групов паметник на културата, не е започнало. Единствено е поставена метална конструкция около фасадата на единия от от двата изпепелени склада на Кудуглу. На улица "Одрин", където гражданите направиха жива верига срещу разрушаването на тютюневия склад, дъждът и вятърът са на път да доразрушат останките от сградата на "Ориент Табако". В същото време собственици на сгради паметници на културата чакат с години одобрение от държавните институции, за да ги реставрират.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
20:14, 04.08.2018
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

На улица "Одрин" 8 в Пловдив - нищо ново две години по-късно действията се развиват в съдебните зали и в канцелариите, а през това време вятърът отнася ценни отломки от миналото на Пловдив.

Петкана Бакалова - зам.-председател на Камарата на архитектите в България: Там трябва да се демонтира част от покрива, това допълнително усложнява ситуацията със сградата, има опасност от самосрутване.

В момента собствениците Георги Бранеков и Александър Николич обжалват на втора инстанция заповед на кмета Иван Тотев за спешното укрепване на сградата. В същото време другото дело срещу тях в Окръжния съд за разрушаването на склада бе прекратено и ще трябва да започне отначало, вероятно през септември. В НИНКН няма процедура по промяна на статута. Има съгласувано заснемане на обекта, извършено от Община Пловдив.

Димитър Кацарски - зам.-кмет на Пловдив: Това, което ние сме направили, е най-важното - фотограметрия, и в момента сградата продължава да се руши, това е очевидно. Поне да може да бъде възстановена в нейния пълен вид, такъв, какъвто беше преди срутването ѝ.

Метри по-надолу по улица "Иван Вазов" единият от двата изгорели склада на Кудуглу е обезопасен с метална конструкция. Пожарът на 21 август 2016 година за минути изпепели едни от най-ценните сгради на Тютюневия град. Разследването приключи с осъдителна присъда за местния клошар Любомир Данчев, а цигарата му се превърна в нарицателно. Сега фасадните стени на складовете са укрепени и не застрашават пешеходците.

С НИНКН през март 2018 г. е съгласуван идеен инвестиционен проект за четириетажни жилищни сгради с магазини, с ангажимент собствениите да запазят оригиналните фасадини.

Друга сграда паметник на културата - средновековната баня "Орта Мезар", също изгоря преди години. След процедура по съгласуване с НИНКН, продължила години, сега предстои реставрирането ѝ.

Радослав Бозуков: Ние, може би, сме от малкото инвеститори, които искат банята да се възстанови в нейния автентичен вид, даже на моменти съм си мислил дали, защото банята е от османско време, някой голям патриот не ни прави някакви пречки, защото 10-12 години ние не можем да почнем да правим този инвестиционен проект.

Проектът за банята предвижда тя да се превърне в арт-кафе галерия с пространство за сценични изяви. Пропиляното време обаче са пропуснати ползи не само за инвеститора, но и за обществото. Според архитекти пропуск в държавната политиката по опазване на историческото наследство е липсата на информационни семинари за самите собственици, на които да се обясни какви са привилегиите да имат паметник на културата, а не само задълженията.

Арх. Петкана Бакалова: Имахме една клиентка със сграда в Капана и тя не знаеше, че след като сградата е паметник на културата, е освободена от данък смет и плаща по 3 хиляди лева години наред.

Експертите са категорични, че спешно трябва да се направи регистър на всички паметници на културата от местно значение и сроковете за одобряването на дребни ремонти и намеси в сградите да станат по-кратки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Сръбският президент свика заседание на Съвета за национална сигурност
​Сръбският президент свика заседание на Съвета за национална сигурност
18 души загинаха при катастрофа на руски хеликоптер
18 души загинаха при катастрофа на руски хеликоптер