НОВИНИ

Бойко Борисов: Натискът по границата е голям, но контролът е силен

Две групи с мигранти са били засечени снощи на границата в района на Малко Търново и след бърз контакт с турските власти са били арестувани още на турска територия. Заради новите опити за мигрантски натиск премиерът Борисов свика на спешно заседание в Малко Търново директора на "Гранична полиция" и началниците на граничните полицейски управления. Според премиера отличното взаимодействие между нашите и турските гранични служби помага за ограничаване на мигрансткия натиск.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
19:33, 04.08.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Граничният участък "Малко Търново" охранява сухопътната граница с Турция от Резово до Елхово. Теренът е силно пресечен и труден за проследяване, но изградената интегрирана система дава възможност да се засичат нарушители далеч преди да навлязат на наша територия. Снощи са засечени две групи.

Гл. комисар Светлан Кичиков - дир. на ГД "Гранична полиция": Това е група от 11 лица, която сме я подали на колегите от турска страна, те са я задържали и днеска сутринта беше установено пак в района на ГПУ "Малко Търново" следваща група от 17 лица. Тя по същия начин е установена в близост до границата и турските власти са я задържали.

Премиерът на място се запозна с обстановката и действията на граничните полицаи.

Бойко Борисов - министър-председател: Натискът е голям. Споразумението с Турция обаче работи много добре, смесените комисии работят много добре. Притеснителното е, че има 15 каналджии на деца, а знаете, че законът към тях е снизходителен. И нощеска имаме две групи, но те съответно са задържани и предотвратени.

Борисов съобщи, че турската страна също започва изграждане на интегрирана система по границата. Той подчерта, че страната ни методично, без много шум, връща мигрантите, които са на наша територия.

Бойко Борисов - министър-председател: Много добре работи българският вариант, който приложихме. Надявам се колегите в Европа да го споделят. Над 2500 човека, след разговори с нашите колеги, те са много убедителни, много дипломатични, много познаващи международните норми и имаме върнати по страни на произход над 2500 човека. Създали сме система, с европейските пари плащаме билетите - директно на самолета. Може да си представите 2500 души каква маса са, дори в центровете.

Борисов даде висока оценка на граничните полицаи и обяви, че за подсилване на охраната по браздата отново ще бъдат командировани армейски части от "Специалните сили".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
18 души загинаха при катастрофа на руски хеликоптер
18 души загинаха при катастрофа на руски хеликоптер
​Близо 1800 шофьори са хванати след употреба на наркотици у нас за 2018 г.
​Близо 1800 шофьори са хванати след употреба на наркотици у нас за 2018 г.