НОВИНИ

Предпазни мерки срещу птичи грип и африканска чума по свинете

Забрана домашните птици да бъдат пускани свободно извън дворовете и засилен граничен контрол за храни, пренасяни в личния багаж. Това са част от мерките, набелязани от областната епизоотична комисия в Русе, за да не се допусне разпространяване на птичи грип и африканска чума по свинете. На територията на страната засега няма огнища на тези опасни болести, но те са разпространени в близки европейски държави и пренасянето им у нас може да има сериозни здравни и икономически последици.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
19:14, 15.11.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

10 области в страната са определени като високорискови за разпространение на птичи грип, тъй като над тях преминават два от маршрутите на прелетните птици, а те са основен фактор за разпространението на заразата. Тъй като русенски регион е сред тях, вече са взети 236 проби от птицевъдни обекти, предстои да се вземат и от водоплаващи домашни птици.

Д-р Николай Ненов – началник отдел "Здравеопазване при животните"
"В бившия птицекомбинат се отглеждат постоянно около 450 000 птици, родители за бройлери. Много изнесени месодайни стопанства има от Разград, които имаме заредени може би около 500-600 000 бройлери."

Африканската чума по свинете не е опасна за хората, обясниха ветеринарните специалисти, но води до 100% смърт при заразени животни.

Д-р Николай Ненов
"По-голяма част от заболяването се предизвиква от хранителни отпадъци. Местните заготовки, които се правят от умрели животни, те представляват доста голям риск."
Д-р Андреан Райков – директор на Агенция по храните – Русе
"Уведомихме Морска администрация всички пътнически кораби, които спират на пристанището в Русе, кухненските отпадъци да бъдат обезвреждани и да бъде извършена дезинфекция на транспортните средства."

Гранична полиция на Дунав мост също е уведомена да засили контрола на пътници, идващи от Украйна или Латвия, където има африканска чума по свинете. Проби за болестта вече ще се вземат и от отстреляните при лов диви прасета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново протест в Младост заради застрояването на зелените площи в квартала
Отново протест в Младост заради застрояването на зелените площи в квартала
Жителите на село Труд отново на протест срещу биоцентралата
Жителите на село Труд отново на протест срещу биоцентралата