НОВИНИ

Представиха ключови доказателства по делото срещу акушерката Емилия Ковачева

Софийският градски съд прие експертизата от видеокамерата документирали как акушерка пребива почти до смърт новородено, през април 2015. Емилия Ковачева е обвинена в опит за умишлено убийство на малката Никол. Защитата за пореден път поиска отвод на съдебния състав и прокурора, пожела също от залата да бъде отстранен и репортерът на БНТ Благой Цицелков, тъй като с присъствието си притеснявал Ковачева и тя не можела да води аргументирана защита.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
20:07, 20.03.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Авторите на техническата експертиза, доказваща автентичността на кадрите документирали бруталния побой над малката Никол, защитиха пред съда и още една експертиза, изготвена върху видеозаписи от камерата в отделението с новородените в болница "Софиямед" за периода 13 март - 19 април 2015 година. Заключението е, че на три нощни дежурства през март и едно през април медицински работник упражнява насилие над бебета.

Николай Христов, наблюдаващ прокурор: "Има достатъчни сходства, че лицето, което е заснето да бие децата е именно Емилия Ковачева."

Адвокатът на Ковачева - Владислав Янев и днес поиска отвод на прокурора и съда. Без да се ограничават правата му да бъде защитник на подсъдимата, съдът на няколко пъти го предупреди да не нарушава реда в залата. На четвъртия час от заседанието, съда отстрани адвокат Янев и го глоби с 5 лв.

Николай Христов, наблюдаващ прокурор: "Въпроса за шиканирането винаги стои пред адвокат Янев по това дело, не знам точно дали от незнание и неразбиране на материята или е шиканирен, в този смисъл, в който вие ме питате, допускам, че може да са и двете неща."

Съдът разпореди да бъде изпратено писмо до Висшия адвокатски съвет, който да определи резервен защитник на Ковачева и той да се запознае с материалите по делото до следващото заседание. За адвокат Янев и този път основен виновник за хода на делото останаха медиите.

Владислав Янев, адвокат на акушерката Емилия Ковачева: "Заявихте една лъжа, която беше тиражирана от медиите, това не е достойно нито за Вас, като журналист, нито за БНТ."

Това си мнение адвоката заяви и пред съда. За изясняване на ситуацията съдия Владимир Астарджиев изпрати 3 писма до председателя на Софийски градски съд, СЕМ и ръководството на БНТ. По искане на защитата на Ковачева беше назначена допълнителна комплексна медико-техническа експертиза на записа от нощта на побоя над малката Никол. Тя трябва да бъде представена пред съда на 10 април, когато делото ще се гледа отново.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спряха смс-ите за новия спортен пакет на мобилен оператор
Спряха смс-ите за новия спортен пакет на мобилен оператор
Шест врачански села протестират заради разбит път
Шест врачански села протестират заради разбит път