НОВИНИ

Предстои проучване за мониторингова мрежа на околната среда в София

Спазено е законодателството относно броя автоматични станции за измерване на въздуха. Това обясни в "Денят започва" Йоана Христова, зам.-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване" в Столична община. В момента в София те са 5 - в Дружба, Павлово, Хиподрума, Надежда, Младост. Има и фонова на "Копитото".

bnt avatar logo
от БНТ
10:11, 11.01.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Прогнозният модел, ако се захранва от повече данни вероятно би имал по-голям процент на достоверност. Ако обаче има натрупана достатъчна информация във времето, уточни Йоана Христова.

Йоана Христова, зам.-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване" в Столична община: Ние оценихме този интерес и вероятна необходимост от допълнителни мониторингови станции. И това беше обявено като част от мерките ни в програмата. През тази година предстои да стартираме проучване относно местоположение, потенциални възможности за разполагане и технически варианти и икономическа обосновка за местна мониторингова мрежа.

Решението за националната система е въпрос на диалог, но решението за местна мониторингова мрежа е решение на Столична община, обясни Христова.

Част от предложените мерки срещу мръсния въздух са: да се преминава към "зелен билет", безплатно ползване на буферни паркинги при удостоверяване, че е ползван градски транспорт за същия ден, паркирането в "синя зона" да бъде увеличено като цена, да сигнализираме органите на КАТ да правят проверки с мобилни газанализатори.

Дебатът предстои.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След среща с Борисов: Полицаите получават допълнително 100 млн. лева
След среща с Борисов: Полицаите получават допълнително 100 млн. лева
Решенията на варненския Общински съвет вече достъпни в интернет
Решенията на варненския Общински съвет вече достъпни в интернет