НОВИНИ

Премиерът Борисов се срещна с емира на Дубай

Втори ден от официалната визита на премиера Бойко Борисов в Обединените арабски емирства. Премиерът се срещна с емира на Дубай и министър-председател шейх Мохаммед бин Рашед Ал-Мактум. Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество в ключови сфери, а емирът се поинтересува от българското коневъдство.

Александър Марков
от Александър Марков оператор: Илия Иванов
18:53, 22.10.2018
Чете се за: 01:07 мин.
По света

По време на срещата в търговския и финансов център не само на Обединените арабски емирства, но и на Близкия Изток въобще - Дубай, двамата премиери обсъдиха теми от общ интерес: развитието на политическия диалог между България и федералната монархия, както и по-интензивно сътрудничество в икономиката, инвестициите, отбраната, борбата с тероризма, иновациите и технологиите. Преди срещата с емира на Дубай, премиерът Борисов посети и Центъра за операции на полицията, където му беше направена презентация на автомобилите и техниката, с която разполага Центърът. По време на срещата с емира на Дубай шейх Мохаммед бин Рашед Ал-Мактум премиерът Борисов заяви, че България държи на приятелските връзки с ОАЕ и желае да ги развива. Той изтъкна, че най-голямата българска общност живее и работи в Дубай и че емиратските инвеститори са добре дошли у нас.

Бойко Борисов, премиер на България: Темата за моста за сътрудничество в сферата на образованието, високите технологии, той я засегна, но и премиерът я прегърна изключително силно като идея. Дълго говорихме с шейха по темата за прехраната, за тези хъбове, депа, които предлагам да направим и в България, и на Балканите, за да се инвестира в консервната промишленост, полуфабрикати. Доста теми, по които сме си дали много кратки срокове и с шейха се разбрахме да опитаме до Нова година да подпишем и едно подобно рамково споразумение за стратегическо сътрудничество.
Ахмад бин Абдула Ал Фаласи, министър на висшето образование на ОАЕ: Премиерът ви предложи да се свържем с вашия министър на образованието, за да установим контакти и да започнем още по-тясно сътрудничество по студентските програми и обмен между университетите ни, защото именно хората са в основата на всяко сътрудничество. Нашият министър на икономиката ще доведе официална делегация в България.

В късния следобед от федералната монархия премиерът Борисов и водената от него делегация, в чийто състав са и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и финансовият министър Владислав Горанов, отпътува за Кайро. Там в рамките на утрешния ден Борисов ще се срещне с президента на Република Египет Абдел Фатах Ас Сиси. Срещата им беше договорена в рамките на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Москва очаква разяснения за намерението на САЩ да се оттеглят от ядрения договор
Москва очаква разяснения за намерението на САЩ да се оттеглят от ядрения договор
Дечо Дечев за проектобюджета за НЗОК: Пробойните в Касата ще намалеят драстично
Дечо Дечев за проектобюджета за НЗОК: Пробойните в Касата ще намалеят драстично