НОВИНИ

Москва очаква разяснения за намерението на САЩ да се оттеглят от ядрения договор

Обявеното намерение на САЩ да се оттеглят от договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег провокира реакции сред великите сили. ЕС призова САЩ да обмислят възможните последствия, както за своята, така и за сигурността на съюзниците им. Китай също призова Вашингтон да помисли добре преди да вземе такова решение. Брюксел се обърна и към Русия с призив да спазва изцяло договора. От Москва обаче предупредиха, че биха били принудени да предприемат ответни действия.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:02, 22.10.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

В Москва очакват официално разяснение от Вашингтон, след като преди два дни президентът Доналд Тръмп заплаши Съединените щати да напуснат договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Аз още не съм видял решение на президента на Съединените щати. Чух за намерения и чух реакции, включително в самите Съединени щати. Реакциите са достатъчно противоречиви - има както в подкрепа, така и такива, които смятат тези намерения за неправилни. Ще почакаме официални разяснения.

В Кремъл очакват американските планове да бъдат обяснени, включително от съветника на Доналд Тръмп по национална сигурност - Джон Болтън, който днес пристигна в Москва. Той има планирана среща със секретаря на Съвета за сигурност към Кремъл - Николай Патрушев, а утре вечер ще даде пресконференция.

Говорителят на руския президент обяви, че ако Съединените щати напуснат договора, Русия ще трябва да вземе ответни мерки.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент: Ние категорично не сме съгласни с обвиненията, че Русия нарушава договора. Намеренията Съединените щати да излязат от този договор предизвикват тревоги. Ако подобни крачки бъдат предприети, светът ще стане по-опасен.

Съединените щати и Русия от няколко години взаимно се обвиняват, че нарушават договора за ликвидиране на ядрените ракети със среден и малък обсег. Това е един от най-важните договори за съкращаване на оръжията от времето на Студената война, като на практика намалява риска в Европа от ядрена война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ обмислят нова дефиниция за пол
САЩ обмислят нова дефиниция за пол
Премиерът Борисов се срещна с емира на Дубай
Премиерът Борисов се срещна с емира на Дубай