НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов се срещна с италианския премиер Паоло Джентилони в Рим

Приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС с акцент върху европейската перспектива на Западните Балкани бяха във фокуса на вниманието по време на работната среща в Рим на българския премиер Бойко Борисов с италианския му колега Паоло Джентилони.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:17, 14.11.2017
Чете се за: 01:17 мин.
По света

В правителствения дворец Киджи Бойко Борисов бе посрещнат от Паоло Джентилони с военни почести.

Двамата разговаряха повече от час по визията на двете държави за бъдещето на Европа свързани със сигурността, тежката мигрантска криза и борбата срещу нелегалната миграция.

„България се радва на пълна подкрепа от италианска страна по всички приоритети на председателството ви като и за бързото ви приемане в Шенген“, заяви италианския премиер на българския си колега. С Бойко Борисов бяха на единно мнение и по най-важния външнополитически приоритет на българското председателство, свързан с европейската перспектива на Западните Балкани.

Паоло Джентилони, министър председател на Италия: Италия поздравява България за ангажимента ѝ за европейската перспектива на Западните Балкани и разчитаме много на срещата в София с ЕК през май по темата, защото трябва да се даде ясен европейски знак за доверие към тези страни. Вярвам че с опита си българския премиер ще бъде много полезен за постигане на така необходимото ни равновесие в рамките на Евросъюза през шестте месеца на председателството ви.

„Оптимист съм но без грандиозната цел всичко да се случи за шест месеца“, посочи премиерът Бойко Борисов. „Имаме шанса за следващите две председателства на Австрия и Румъния тази тема също да е приоритетна“ каза той. Той наблегна на важността от коренна промяна в миграционната политика на Евросъюза, защото по думите му евродипломацията търпи сериозни критици в тази посока.

Бойко Борисов, министър-председател: И тук европейската дипломация, според мене, търпи критика. Затваряме външните граници, колкото пари е необходимо, подпомагат се всички държави, които са на крайните линии като Италия, Гърция, България, държавите където имат проблеми. Всеки, който влиза в Европа през официалните КПП. Не можем ние само да понасяме кризите, които ние не създаваме.

Много важно според Борисов е да се засилят и политиките за завръщане на мигрантите по родните места.

Една от важните дискутирани теми бе свързана с категоричната българска позиция, че Европа трябва да продължи да има като свой приоритет развитието на кохезионните фондове.

Обща бе позицията, че финансирането на новите форми на сътрудничество в Съюза в областта на сигурността и отбраната да не трябва да са за сметка на кохезионните фондове .

Борисов и Джентилионе наблегнаха и на отлично ниво на двустранните търговско икономически отношения.

„Целта а Италия е да стане инвеститор номер едно в страната ви“, подчерта италианския премиер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдят германски фармацевт, разреждал лекарства за рак
Съдят германски фармацевт, разреждал лекарства за рак
6 репатрирани каруци чакат собствениците си на наказателен паркинг в София
6 репатрирани каруци чакат собствениците си на наказателен паркинг в София