НОВИНИ

Съдят германски фармацевт, разреждал лекарства за рак

В град Есен започна процес срещу фармацевт, разреждал лекарства за рак. Случаят е един от най-големите медицински скандали в Германия от последните десетилетия.

Невена Бонева
от Невена Бонева
20:27, 14.11.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Обвиняемият е Петер Ес на 47 години от Есен, пълното име засега по закона не се разкрива. В аптеката си в Ботроп е приготвял лекарства за рак, като си е спестявал активните вещества, а от осигурителните компании е прибирал парите като за истински.

Хиляди пациенти миналата година остават в шок, когато научават за разредените животоспасяващи медикаменти. Щетите за здравната система са огромни. От година фармацевтът е в ареста. Обвинен е в нарушаване на закона за медицинските продукти, опит за нанасяне на телесна повреда и измама. Адвокатите на засегнатите говорят за опит за убийство от алчност.

Анете Милк, прокурор: Не знаем кой е получил лекарството с активната съставка, кой с много малко от нея и кой с може би никаква.
Карина Лишенхаген, ищец: Много възмутени от факта, че той мълчи, не казва нищо за стореното и не помага да се изясни дали засегнатите са получили предписания медикамент, или не.

Ако бъде признат за виновен, фармацевтът ще получи до десет години затвор и забрана да упражнява професията. Той е доставял в болници и частни клиники в няколко провинции, още пациенти тепърва ще разбират, че са станали жертва на опасната измама.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят за ремонт част от прохода Петрохан
Затварят за ремонт част от прохода "Петрохан"
Премиерът Бойко Борисов се срещна с италианския премиер Паоло Джентилони в Рим
Премиерът Бойко Борисов се срещна с италианския премиер Паоло Джентилони в Рим