НОВИНИ

Премиерът даде срок от месец и половина ще се мести ли трасето на АМ „Струма“

До месец и половина експертна комисия ще реши дали трасето на магистрала „Струма“ трябва да бъде преместено. Причината е, че при строежа на съоръжението беше открито антично селище „Скаптопара“За този период строителството спира, а експертите ще преценят дали артефактите могат да бъдат запазени в този вид и колко би струвало.Премиерът и министри посетиха проблемното място от строежа на магистралата.

bnt avatar logo
от БНТ
20:44, 05.05.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Експерти ще обмислят няколко варианта. Един от тях е трасето на магистралата да остане в сегашния вид, а най-ценните находки да се пренесат и съхранят. Премиерът Бойко Борисов каза, че ще бъдат отпуснати средства за проучване на целия терен.

Бойко Борисов, министър-председател: Рискът да сме близо до Струма е голям от тази гледна точка- инженерна, но ако трябва ще го направим и това, но тогава няма да останат пари за разкопките.
Боил Банов, министър на културата: Със сигурност това ще се запази, в смисъл ние не сме експерти, но с просто око се вижда, че ценността е голяма.

Ако трасето на магистралата бъде изместено към река Струма, проектът ще се забави с около 4 години и ще се оскъпи с още 50 млн. лв.

Ивайло Московски, министър на транспорта: Ако до 2023 година няма гаранция, че магистралата ще стане, не ние - ЕК ще ни задължени да преместим парите за други проекти, които гарантирано ще станат в програмния период.
;

До момента за отчуждителни процедури в района са дадени над 20 млн. лв., а за археология над 2 млн. лв. На разкопките днес дойдоха и жители на Благоевград, които отново настояха трасето на магистралата да бъде изместено.

Лазар Андреев, инициативен комитет: Това нещо да бъде запазено и не консервирано, а социализирано и да има възможност да се развие.

Следващата седмица представители на Инициативния комитет ще се срещнат с премиера, за да обсъдят проблема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възпоменателен митинг на ДПС за Възродителния процес
Възпоменателен митинг на ДПС за Възродителния процес
Вулканична активност и мощно земетресение на Хаваите
Вулканична активност и мощно земетресение на Хаваите