НОВИНИ

Приключиха последните тренировки преди парада за Деня на храбростта 6-и май

В навечерието на 6 май Деня на храбростта приключиха последните тренировки за тържествения парад. По повод 140-та годишнина от създаването на Българската армия в него ще участват повече от 1600 военнослужещи от Въоръжените сили.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:09, 05.05.2018
Чете се за: 01:53 мин.
У нас

На площад „Княз Александър I“ в столицата трябва започва и Музикалният парад на военните духови оркестри. Атмосферата е много тържествена, защото на място са всички духови оркестри на всички видове въоръжени сили от Българската армия.

По всичко личи, че утре предстои грандиозен военен парад.

Ще бъдат представени 52 колесни и верижни машини на Сухопътни и Зенитно-ракетни войски, както и 14 вертолета и самолета на ВВС.

Командващ парада ще бъде командирът на Сухопътни войски ген.-майор Михаил Попов.

Военната ни авиация и днес беше в небето над София:

;

Последните тренировки на ВВС преди военния парад

Час преди преди началото на тренировките пилотите изясняват и най-малката подробност, свързана с полета. Парада трябва да открие капитан Александър Славчев, който ще прелети с националния трибагреник, спуснат от борда на вертолет Ми-17.

кап. Александър Славчев: Полетът е праволинеен и не е сложен за изпълнение. Единственото затруднение за вертолета, който за управлявам, а и за всички участници в парада, е постигането на синхрона и спазването на разчета до секунда.
;

Капитан Славчев ще бъде следван от тройка вертолети, водени от щурмовия Ми-24.

майор Стефан Стефанов: Тройките вертолети трябва да бъдат на дистанция 50-70 метра, но в случая намалихме интервала и дистанцията, за да изглеждат нещата по-добре.

Той не е участвал на парад от 2009 г. насам.

майор Стефан Стефанов: Това е най-трудният за усвояване и поддържане на подготовката вертолет. Изисква изключителна концентрация и воля.


;

Военната авиация ще участва и с 10 самолета, а кулминацията ще бъде бръснещият полет на тройката изтребители Миг-29 и Су-25.

капитан Христо Кирков, пилот: Във въздуха се прераждаме. След всички усилия, които се полагат, след като кацнем на земята, се чувстваме прекрасно след успешен полет.

Пилотите очакват утре времето да бъде на тяхна страна, за да могат да зарадват отново всички любители на авиацията.


;

Утре на парада ще свирят всички видове оркестри, което не е правено над 30 години.

Празничният блок на БНТ „Денят на храбростта“ ще започне в 7:45 ч. и ще продължи до обедните новини „По света и у нас“, като ще видите включвания от 10 точки от страната и чужбина.

Ще има много репортажи, преки включвания и интересни теми. Вижте повече:

;

Денят на храбростта в ефира на Българската национална телевизия

Истории за честта на пагона, дълга към родината и мисията да браниш своя народ. В Деня на храбростта Българската национална телевизия ще покаже на своите зрители тържествата от 10 точки в страната и чужбина.

Албена Колчакова, продуцент: Вече 3 години зрителите знаят, че Гергьовден е по БНТ. Тази година по-специалното е, че освен да видим как празнува България, ще видим и как честват празника в Македония и Турция.

В продължение на повече от 4 часа съпричастни на празника на българската армия ще ни направят водещите Спас Кьосев и Христина Христова - Любомирова. От изнесените студия при паметника на Незнайния воин и на площад „Княз Александър I“ ще ви покажем Водосвета на бойните знамена и военния парад. По традиция наш екип ще бъде и на борда на военния хеликоптер, който ще развее българското знаме в небето над площада.

;
Албена Колчакова, продуцент: Нашият колега, репортерът Николай Минков живя в продължение на една седмица заедно с военните от сухопътните сили на палатка. Неговитя разказ от това преживяване зрителите ще видят утре. Интересно ще бъде също, че с нашия репортер Карина Караньотова ще гледаме заедно с военните, които няма да бъдат в редиците на жълтите павета парада от техните домове.

Празничното предаване започва в 7:45 ч.

;

Военният парад започва утре в 10 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масови протести срещу президента Путин в десетки градове на Русия
Масови протести срещу президента Путин в десетки градове на Русия
Броят на доброволците у нас се увеличава
Броят на доброволците у нас се увеличава