НОВИНИ

Превръщат в музей къщата на Антон Новак във Варна

Община Варна има намерение да превърне в музей къщата на Антон Новак в Морската градина. Сградата - паметник на културата, от години е изоставена и тъне в разруха. Реставрацията ще бъде направена след като приключи процедурата по прехвърлянето на имота от държавата на местната управа.

bnt avatar logo
от БНТ
07:16, 04.07.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Къщата, в която някога е живял Новак, днес е необитаема. Фасадата е разрушена, а помещенията са пълни с боклуци. От години там живеят клошари. В сградата, построена в края на XIX век, Новак живее близо 40 години. Напуска я след уволняването си като главен градинар през трийсетте години на миналия век.

Дълги години къщата е използвана от културната редакция на Радио Варна, след това е изоставена и занемарена. Близката алея е пуста, защото хората се страхуват да минават покрай нея.

Да забравим онова, което е завещано от толкова хора, умни и добри, които са го съградили! Ние сега да го загубим от нашата немарливост и безпаметност! Обезателно трябва да го запазим! Това, което е останало от стара Варна е твърде красиво, за да си позволяваме това, което е изпаднало, да не го съхраним.

Според плановете на общината след превръщането си в музей, домът ще запознава посетителите с историята на Антон Новак – човекът, създал не само Морската градина, но и участвал в озеленяването на цяла Варна, на двореца Евксиноград и на курорта “Светите Константин и Елена”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо се стигна до грешка в балообразуването в столичните гимназии?
Защо се стигна до грешка в балообразуването в столичните гимназии?
Покачване на цените и понижаване на добива на пшеница отчитат в Русенско
Покачване на цените и понижаване на добива на пшеница отчитат в Русенско