НОВИНИ

Приеха Путин с военни почести в Пекин

Русия и Китай засилват сътрудничеството си в защита на многополюсния световен ред. Руският президент Владимир Путин е на тридневно посещение в Китай. Той беше награден с новоучредено китайско държавно отличие.

bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 08.06.2018 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Владимир Путин беше приет с военни почести в Пекин. Той е в Китай и за срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество. Путин разговаря с президента и премиера на Китай Си Дзинпин и Ли Къцян. Двете страни подписаха съвместна декларация и утвърдиха договора за сътрудничество от 2001 г. за концептуална основа на отношенията си. Москва и Пекин ще задълбочат консултациите си по сигурността.

Си Дзинпин, президент на Китай: Китай и Русия се договориха да работят заедно, за да поддържат международния ред и мултилатерализъм.
Владимир Путин, президент на Русия: Беше обсъдена и ситуацията на Корейския полуостров. Русия и Китай имат интерес на корейския полуостров и в североизточна Азия да има мир и стабилност. Неотдавнашните руско-севернокорейски контакти потвърдиха готовността на Пхенян за конструктивна работа.

Сътрудничеството между Русия и Китай е на най-високото си равнище, коментира Путин. Стокооборотът между двете страни за миналата година е 87 милиарда долара. Путин беше награден с високо държавно отличие.

Владимир Путин, президент на Русия: "За мен е голяма чест да бъда награден с Медала Дружба. Знам,че той е скоро учреден и се представя днес за първи път. Смятам го за признание на руските усилия за универсално стратегическо партньорство с Китай".

Наблюдателите отбелязват, че Путин е подчертал как натискът на Запада е увеличил политическото и икономическото значение на Китай за Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Петима ветерани от МКС посетиха папа Франциск във Ватикана
​Петима ветерани от МКС посетиха папа Франциск във Ватикана
Емил Димитров: ​Новият закон за горивата не цели да закрие малките търговци
Емил Димитров: ​Новият закон за горивата не цели да закрие малките търговци