НОВИНИ

​Възрастна жена даде близо половин милион лева на телефонни измамници в София

На няколко пъти тя оставяла големи суми до кофи за боклук в центъра на града. На този фон анализ на МВР и прокуратурата показва, че през последните три години българите са дали на ало-измамници над 18 милиона лева. Най-много сигнали са регистрирани именно в София.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:03, 08.06.2018
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Измамниците успяват да убедят 65-годишната жена, че трябва да помогне на полицията при акция срещу хакери. Уговорката била парите да се дадат на няколко транша между 2 и 6 юни.

Първият ден жената е оставила около 3000 лв., прибрани в кашони до кофи за боклук, които се намират на улица "Гогол".

На 3 юни жената оставила в същия район малко над 100 000 лева, 30 000 евро и долари. Два дни по-късно на улица "Цар Иван Асен II " - още 200 000 лева. Парите били оставяни буквално на метри от дома на жертвата. Съседи разказаха, че не могат да повярват как такава сума се е оказала на улицата.

Знам, че работи. Излиза отива на работа.
Обикновена женичка, неомъжена.

Заможна ли е?

Тази къща е на родителите ѝ. Не знам откъде ги е намерила.

Хората в квартала разказват, че не веднъж са търсени по телефона от измамници.

Иван: На жена ми се обаждат - станала е катастрофа с вашата кола. Тя казва - говорета с мъжа ми, ако искате, и те не се обаждат повече. Най-важното е човек да не бърза. В първия момент се стресира, изплашва се, да не би да е истина.
Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Искат ли се пари по телефон, затворете незабавно, това е измама. Няма институция в България, която да иска финансови средства или накити, за да осъществи действия по служба и то по телефон.

Данни на МВР и прокуратурата показват, че на месец българите дават средно по половин милион лева на месец на измамниците. За миналата година щетите са за над 6 милиона лева, в сметките обаче не са включени златото и бижутата, които хората дават.

Малко над 50% от сигналите са от София, след това в класацията са Варна и Пловдив. До реалните извършители се стига трудно, тъй като почти винаги се използват посредници. Някои дори попадат в схемата, без дори да знаят, наети като куриери от обяви за работа.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Другото обстоятелство, което затруднява разследването е, че се използват SIM-карти, които много бързо в рамките на няколко дни са активни, след това се деактивират и изхвърлят.

Анализът показва, че жертвите се избират на случаен принцип. Няма данни трети лица да дават информация за финансовото състояние на измамените. Най-често осъдените са от Северна България.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Отчитаме увеличаване на броя на осъдените и задържаните като цяло, но според нас е недостатъчен този брой при наличието на толкова голяма стойност, която ежемесечно като парични средства се предава в ръцете на измамниците.

Максмималното наказание за ало измамниците е до 10 години затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Румъния очакват до края на 2018 г. да бъде взето решение за Шенген
България и Румъния очакват до края на 2018 г. да бъде взето решение за Шенген
Обсъдиха сигурността по курортите преди началото на летния сезон
Обсъдиха сигурността по курортите преди началото на летния сезон