НОВИНИ

И Пол Маккартни се обяви в защита на кравата Пенка

Съдбата на българската крава Пенка, която получи широка известност, след като нелегално пресече европейската граница и се върна в общността, продължава да вълнува Стария континент.

bnt avatar logo
от БНТ
19:54, 08.06.2018
Чете се за: 00:31 мин.
Още

И музикантът Пол Макартни се включи в кампанията за спасяване на животното. Ще бъде хубаво тази бременна крава да получи помилване. Не е сторила нищо лошо, пише в пост на звездата с линк към петицията за Пенка, подета от британски депутат.

А в Брюксел говорител на ЕК коментира, че опасността от евентуално пренасяне на болест предизвиква загриженост. Изказването беше в отговор на въпрос от български журналист за ролята на европейското законодателство в този случай.

Ана Кайса Итконен, говорителка на ЕК: Има правила за случаи, в които животни от трета страна влизат в Евросъюза. Това засяга Пенка. Сега Пенка е обратно в България и националните власти са длъжни да установят чрез различни тестове дали тя е здрава и може да се събере с другите крави във фермата. Всяко потенциално заразяване или заболяване, което Пенка или друга крава биха могли да имат, не може да бъдат изключени веднага. Точно затова е критиката. Нужно е време те да се проявят.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъдиха сигурността по курортите преди началото на летния сезон
Обсъдиха сигурността по курортите преди началото на летния сезон
НС подкрепи закупуването на нова бойна техника за армията
НС подкрепи закупуването на нова бойна техника за армията