НОВИНИ

Приходите от контрабандата на цигари за 10 години са около 3,5 млрд. лева

Какво показва статистиката за контрабандата на цигари у нас? Данни на Института за пазарна икономика сочат, че за 10 години приходите на този нелегален бизнес са за около 3 милиарда и половина лева. Анализаторите наблюдават тенденция - всяко повишаване на акциза на цигарите - увеличава нелегалната продажба. И още - голяма част от контрабандните цигари са произведени в страната.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:45, 05.02.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Бумът на нелегалната търговия с цигари е през 2010-та година. Тогава контрабандната стока е заемала 1/3-та от целия пазар, а приходите в криминалния свят са били между 450 и 650 милиона лева. Според анализа събраните данъци през 2010-та година дори намаляват спрямо 2009-та. За сравнение през 2007-ма година контрабандата е 11%.

Шест години по-късно делът на контрабандата е 7% и възлиза на 120 до 170 милиона лева приходи за нелегалните търговци.Загубите за бюджета обаче винаги са по-големи - в случая само за 2016-та година хазната е ощетена с 200 милиона лева акциз и ДДС. В пика на незаконната продажба 2010-та - загубите са били поне за 800 милиона лева.

Изводът на анализаторите е, че колкото по-голям и по-драстичен е скокът на акциза, заради европейски ангажименти, толкова по-малки са приходите в бюджета. Пример отново с 2010 -та година - тогава масовите цигари поскъпват внушително с над 40%. Вместо това да доведе до повече събрани данъци обаче, става обратното - хората намаляват потреблението на цигарите с бандерол, а нелегалните кутии се увеличават. Така е отчетен и спад на приходите в бюджета - с 15% само за една година.

Следват пет години, в които акцизът не се повишава. Приходите в хазната започват да нарастват. Съответно намалява делът на нелегалната търговия. Данните показват, че 2016-та година са събрани близо 2 милиарда и 300 милиона лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Малта на държавно посещение у нас
Президентът на Малта на държавно посещение у нас
Нено Димов за протестите за Пирин: Една лъжа, повторена сто пъти, става истина
Нено Димов за протестите за Пирин: Една лъжа, повторена сто пъти, става истина