НОВИНИ

Приключи съвместната мисия на българските и американски ВВС у нас

Днес е последният ден от мисията по съвместна охрана на страната ни от Военновъздушните сили на България и САЩ. На авиобаза Граф Игнатиево имаше демонстрацията по охрана и залавяне на нарушител на въздушното ни пространство. След нея военният министър Николай Ненчев обобщи, че по време на мисията българското въздушно пространство е охранявано добре и сме имали по-голяма сигурност, без това да доведе до отказ от национален суверенитет.

bnt avatar logo
от Галенс Паскова, Стоян Станчев
20:14, 16.09.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Демонстрацията сложи край на едноседмичната мисия по "Еър полисинг" между български изтребители МиГ-29 и американски F-15. Съвместната охрана на въздушното ни пространство не означава абдикация на страната ни от развитието на на военно-въздушните сили, заяви министърът.

Николай Ненчев - министър на отбраната: Точно обратното. И всички факти и обстоятелства сочат натам: Може би през месец ноември ще получим последните два двигателя от Полша. Имаме обществена поръчка, която върви към своя край за други 10 двигателя, неизползвани или ремонтирани, които решават въпроса на Военно-въздушните сили, така че няма никакво основание.

Министърът допълни, че се работи по проекта за нов изтребител, като за целта се очаква становището на командирa на Военно-въздушните сили генерал Цанко Стойков. На демонстрацията в Граф Игнатиево днес българските и американски пилоти задържаха съвместно нарушител на въздушното ни пространство.

Полк. Джеймс Кроухърст - военен аташе: Съединените щати остават отговорни и ангажирани към съюзниците си в НАТО и Европа и са решени да подкрепят една сигурна и свободна Европа.

България сама ще решава коя ще е държавата, с която да проведе следващата съвместна мисия. Освен разговорите с Полша, въпросът ще се коментира и със секретаря по отбраната на Великобритания Майкъл Фалън, който ще посети страната ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращи: Не искаме бежанците не само в Овча купел, но и в цяла София
Протестиращи: Не искаме бежанците не само в "Овча купел", но и в цяла София
Пожарен кран в средата на тротоар в Благоевград
Пожарен кран в средата на тротоар в Благоевград