Продължава протестът срещу пенсионната реформа във Франция

Втори ден продължава стачката срещу пенсионната реформа във Франция. При железопътния транспорт ситуацията ще е сходна с вчерашния ден - 90 процента от високоскоростните влакове няма да се движат. Очаква се авиокомпаниите да намалят полетите с 20 на сто. В Париж и днес десет линии на метрото ще бъдат затворени.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:34, 06.12.2019 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Еманюел Буте кара метро влак по линия 7 в Париж - през нощта. Тя се присъедини към над 800-те хиляди, които участваха във вчерашната стачка във Франция срещу планираната пенсионна реформа.

Предлаганата от президента Еманюел Макрон промяна цели да премахне всички специални режими и да въведе универсална пенсионна точкова система.

Това ще засегне например служителите в железопътния транспорт, моряците, но също и балетистите.

Касае и Еманюел Буте. Тя иска да се възползва от специалния режим и да се пенсионира на 55-годишна възраст. Според нея не става дума за привилегия, защото работата е тежка.

Еманюел Буте, водач на метро влак: "Близо съм до пенсиониране. По-скоро мисля за колегите след мен, за сина ми, за следващото поколение".

Франсоа Шалбом печели по около 2200 евро на месец и има 20 години стаж като митничар на парижката Гар дю Нор. Той се безпокои, че настоящата му 35-часова работна седмица може да се удвои.

Франсоа Шалбом, митничар: "Реформата променя правото на по-ранно пенсиониране, което взема предвид продължителността на живота и работните часове. Утре ще имаме митничари в униформа и с оръжие, които в бъдеще може би ще работят до 70 години".

Протест срещу реформата има и днес, а синдикатите са решени да продължат натиска, докато правителството не се откаже от плановете си.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Паулина Найденова: Да говорим за проблемите, за да бъдат решавани бързо
Паулина Найденова: Да говорим за проблемите, за да бъдат решавани бързо
Бдения за убит в Афганистан японски лекар
Бдения за убит в Афганистан японски лекар