НОВИНИ

Продължава протестът срещу пенсионната реформа във Франция

Втори ден продължава стачката срещу пенсионната реформа във Франция. При железопътния транспорт ситуацията ще е сходна с вчерашния ден - 90 процента от високоскоростните влакове няма да се движат. Очаква се авиокомпаниите да намалят полетите с 20 на сто. В Париж и днес десет линии на метрото ще бъдат затворени.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:34, 06.12.2019 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Еманюел Буте кара метро влак по линия 7 в Париж - през нощта. Тя се присъедини към над 800-те хиляди, които участваха във вчерашната стачка във Франция срещу планираната пенсионна реформа.

Предлаганата от президента Еманюел Макрон промяна цели да премахне всички специални режими и да въведе универсална пенсионна точкова система.

Това ще засегне например служителите в железопътния транспорт, моряците, но също и балетистите.

Касае и Еманюел Буте. Тя иска да се възползва от специалния режим и да се пенсионира на 55-годишна възраст. Според нея не става дума за привилегия, защото работата е тежка.

Еманюел Буте, водач на метро влак: "Близо съм до пенсиониране. По-скоро мисля за колегите след мен, за сина ми, за следващото поколение".

Франсоа Шалбом печели по около 2200 евро на месец и има 20 години стаж като митничар на парижката Гар дю Нор. Той се безпокои, че настоящата му 35-часова работна седмица може да се удвои.

Франсоа Шалбом, митничар: "Реформата променя правото на по-ранно пенсиониране, което взема предвид продължителността на живота и работните часове. Утре ще имаме митничари в униформа и с оръжие, които в бъдеще може би ще работят до 70 години".

Протест срещу реформата има и днес, а синдикатите са решени да продължат натиска, докато правителството не се откаже от плановете си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паулина Найденова: Да говорим за проблемите, за да бъдат решавани бързо
Паулина Найденова: Да говорим за проблемите, за да бъдат решавани бързо
Бдения за убит в Афганистан японски лекар
Бдения за убит в Афганистан японски лекар