Приключи беритбата на шафран в харманлийското село Славяново. Там на 30 дка Радко Кьосев отглежда една от най-скъпите подправки на света. Кьосев е сред пионерите в България, които се занимават с нестандартната култура и е много доволен от тазгодишната реколта.
Преди 6 години Радко Кьосев започва да отглежда шафранов минзухар. Първоначално прави експеримент с няколко луковици в градината си. Впоследствие засажда красивото лилаво цвете на 10 декара. Сега насажденията вече са на площ от 30 дка.
Радко Кьосев, производител на шафран: То е есенно цвете, цъфти след 26 октомври, докато обикновеният минзухар, който имаме по полетата, цъфти пролетта. Тази година съм доволен от добива, защото точно преди цъфтежа на минзухара имаше дъжд, който му предостави прясна влага да се развие цвета.
Подправката шафран се добива от червените тичинки на минзухара, които се изсушават. След като цветчетата бъдат набрани, те се обработват на ръка.
Радко Кьосев: Пипкава, туткава работа. Бавно става внимателно, защото трябва да се запази дължината на самата стигма, не да се късат отнякъде си. Трябва да се късат точно, откъдето се разделят трите стигмички.
За килограм шафран са необходими около 150 000 цвята. Подправката е наричана още червеното злато, защото цената ѝ е близка до тази на благородния метал. Един грам първокачествен шафран струва 30 лв.
Радко Кьосев: От 100 грама суров са получават 20 грама сух или от килограм суров - 200 грама сух.
Освен за подправяне на ястия, шафранът има голямо приложение във фармацевтичната и в козметичната индустрия. В световен мащаб се задоволяват едва 20% от търсенето. Заради сигурния пазар отглеждането на шафран в България набира популярност и по данни на френски преработватели до 5 години страната ни ще стане лидер в производството на подправката.