НОВИНИ

Прокуратурата обвини Трайчо Трайков в умишлена безстопанственост

Прокуратурата обвини бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков в умишлена безстопанственост, от която са настъпили щети в размер на повече от 20 милиона лева. Разследването срещу него е заради продажбата на миноритарния пакет акции на държавата в „ЕВН България".

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
15:11, 03.01.2017 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
У нас

Трайчо Трайков е привлечен като обвиняем на 28 декември 2016 г. Поводът - продажбата на 33% от „ЕВН България" през 2011 година. Тогава за консултант на сделката е избрана компанията ,,Булброкърс". Според държавното обвинение при сделката са използвани грешни формули. Без да се взима под внимание европейския пазар консултантът дава по-ниска цена на акциите. Резултатът - държавата е ощетена с близо 20 млн. лв. От прокуратурата заявиха, че по това дело изпълнителният директор на "Булброкърс" е получил обвинение за злоупотреба с доверие още миналата година.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: ,,Разследването ни е установило, че хората, които са извършили тази сделка са били инструктирани и изрично са получавали указания от Дянков и Трайков за това как и по какъв начин да се извършват действията. Не правим лов на вещици, вършим си работата. Събираме доказателства и ще предадем лицата на съд."

Пред БНТ Трайчо Трайков определи действията на прокуратурата като позорни.

Трайчо Трайков, бивш министър на енергетиката: "Аз смятам, че тезата на прокуратурата е напълно несъстоятелна и трябва да живеем на друга планета, някоя объркана планета, за да бъде потвърдена тази теза."

От ,,Булброкърс" заявиха за БНТ, че твърдението за многократно занижена цена на акциите е невярно и според тях обвинението има политически привкус.

Боян Бакърджиев, представител на „Булброкърс" ЕАД : ,,Готови сме да оборим с факти и доказателства всяка една теза. Не мисля, че е редно три месеца преди избори да ставаме заложник на политическите амбиции, на който и да е. Тази сделка, която те казват, че е ощетила държавата беше определена тогава като една от най-успешните за годината.Категорично невярно е, че е заобиколен закона и Булброкърс“ ЕАД е изготвил и е определил цената на остатъчния дял от „ЕВН България“ ЕАД, както и че дружеството е избрало методология за оценка, която ощетява държавата. Оценката е изготвена от независим лицензиран оценител по методология определена от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), както повелява закона и договора на инвестиционния посредник. „Булброкърс“ ЕАД е изпълнявал инструкциите на АПСК, препоръчал е минимална цена на акция, под която не съветва да се продават дялове, което е прието от Агенцията."


Според Трайков законът е направен така, че министърът не може да влияе на продажбата на акциите.

Трайчо Трайков, бивш министър на енергетиката: "Това е работа на Агенцията за приватизация и тя изцяло решава дали ще работи с консултанти. Те си го избират и всичко върви по този начин."

Кръгът от обвиняеми по делото ще се разраства, но не се очакват обвинения към представители на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, заявиха от прокуратурата. Стана ясно обаче, че бившият финансист номер едно Симеон Дянков ще получи призовка. Според държавното обвинение, Дянков е разпоредил средствата от приватизацията да отидат в бюджета, а не в Сребърния фонд, както е по закон. Това става през Държавната консолидационна компания, която е създадена по предложение на Трайков и Дянков с решение на Министерския съвет. Затова е възможно да има разпити и на екс-министри от кабинета Борисов 1.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: "На практика са ощетени българските пенсионери въпреки законовата регламентация, че средствата от приватизацията на държавни дружества в България ще отиват в държавния фонд за гарантиране на държавната пенсионна система."
Трайчо Трайков, бивш министър на енергетиката: "При всички положения това са държавни средства. Въпросът е в коя част на бюджета отиват. Така или иначе държавата финансира дефицита в пенсионния фонд, когато той се появи. Това беше в програмата на правителството."

Няколко часа, след като стана ясно, че бившият финансов министър може да бъде обявен за общодържавно издирване, Симеон Дянков направи първи коментар във фейсбук. По думите му той е спазил стриктно законите и е защитил държавния интерес, готов е и да съдейства по делото. Разследването на сделката е стартирало през 2014 г. До момента са разпитани над 55 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама чужденци са задържани на летище Ататюрк за нападението в нощния клуб
Двама чужденци са задържани на летище "Ататюрк" за нападението в нощния клуб
Министерство на културата не е утвърдило предложената от „Музикаутор“ тарифа
Министерство на културата не е утвърдило предложената от „Музикаутор“ тарифа