НОВИНИ

Протест срещу насилието над жени

Протест срещу насилието над жени се провежда в София. За да бъдат чути, организаторите блокираха за кратко движението на "Орлов мост". Поводът е Международният ден за борба с насилието над жени, който се чества на 25 ноември. Само от началото на годината 28 жени са убити от техните съпрузи или партньори. Това означава, че на всеки две седмици една българка умира от домашно насилие, а всяка четвърта жена е негова жертва. Преди седмица на първо четене бяха гласувани промени в Наказателния кодекс, които предвиждат до 5 години лишаване от свобода за психически тормоз и по-тежки наказания, включително доживотен затвор за убийство в семейството. Това обаче не удовлетворява протестиращите. Те смятат, че в законодателството трябва да бъдат разписани мерки за превенцията срещу насилието.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова Петя Иванова
18:19, 26.11.2018 (обновена)
Чете се за: 00:19 мин.
У нас

И във Варна протестиращи се събраха на площад “Независимост” с искане да бъде сложен край на насилието над жените. Инициативата е на варненския клуб “Не си сама”. Протестиращите настояват за по-сурови наказания за насилниците, защита на жертвите и превенция срещу насилието. Те одобряват предложенията за промени в Наказателния кодекс, но считат, че са крайно недостатъчни и без исканите от тях допълнителни мерки законът би бил неефективен.


Хюсние Хюсеин: Самата аз като преживяла насилие, като преживяла опит за убийство, наръгана многократно по жесток начин, за да бъда убита, направих и невъзможното, за да спася детето си от баща ѝ! Призовавам хората, обществото, институциите, да бъдат по-адекватни в такива случаи, да се научат да помагат на хора, които страдат и търсят помощ, да има човешко отношение, да има нови законопроекти, които да работят за превенцията на това.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Приключи проверката в Агенцията по вписванията за изплатените бонуси
​Приключи проверката в Агенцията по вписванията за изплатените бонуси
Валери Димитров и Иванка Делева са на европейския връх
Валери Димитров и Иванка Делева са на европейския връх