НОВИНИ

Протести срещу климатичните промени в Западна Европа

Масови протести срещу климатичните промени се проведоха днес в редица европейски столици. В Лондон група тийнейджъри проведоха емоционален протест на летище "Хийтроу".

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:02, 19.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Лондон

Пети ден бунтарите от „Екстинкт рибелиън“ огласяват улиците на Лондон. Блокирани и днес бяха мостът Ватерло и Оксфорд съркъс. Хиляди полицаи охраняваха демонстрацията и не допускаха случайни хора да се включат в нея.

Сред екоактивистите днес беше и актрисата Ема Томпсън. По думите ѝ, нейното поколение е предало днешните младежи, унищожавайки планетата.

Ема Томпсън, актриса: Тук сме на този малък остров на здравия разум. Щастлива съм, че мога да бъда тук и да кажа на всички вас - младите, че сте истинско вдъхновение.

А на летище Хийтроу група от 20-ина младежи проведе емоционален протест. С плакати "ние ли сме последното поколение?", тъжни песни и сълзи на очи, настояха правителството да обърне повече внимание на борбата с климатичните промени.

Въпреки заявката, че днес трафикът на летището ще бъде нарушен, това не се случи. Oт началото на протестите в Лондон, броят на арестуваните за нарушаване на обществения ред, е близо 500 души.

;

Париж

Арести имаше днес и в Париж. Активисти на "Грийнпийс" се събраха на места в бизнес квартала Дефанс и обявиха гражданско неподчинение срещу "Републиката на замърсителите".

Според френските активисти, президентът Макрон е в "токсичен съюз с най-замърсяващите мултинационални корпорации". Днешният протест е подготвян при пълна тайна, а участниците са получили смс-и с конкретните места едва часове по-рано.

Рим

Вдъхновителката на младежките протести Грета Тунберг днес се включи в шествието в Рим. 16-годишната екоактивистка не скри, че не харесва вниманието, което получава, но и че това би имало смисъл, ако каузата ѝ бъде чута.

Грета Тунберг, екоактивист: Всеки от нас може да направи промяна, макар и малка. Аз спрях да ям месо, спрях да летя със самолети, спрях да пазарувам с найлонови торби. Всяко нещо е от значение.

Сцената, от която говори малката Грета, беше захранвана с електричество, генерирано от 128 велосипеда, свързани към динамо и генератор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От БСП обвиниха АПИ, че не желае проверка на пътищата от независима лаборатория
От БСП обвиниха АПИ, че не желае проверка на пътищата от независима лаборатория
Гражданско движение твърди, че премиерът е знаел за дефекти на пътя край Своге
Гражданско движение твърди, че премиерът е знаел за дефекти на пътя край Своге