НОВИНИ

С дискусия за неоатеизма завърши най-голямото състезание по дебати в България

Какво се случва, когато трябва да защитаваш позиция, в която не вярваш? На този въпрос най-добре могат да отговорят участниците в най-голямото състезание по дебати в България. В продължение на три дни 120 ученици и студенти спориха по теми като криминализиране на откупи, репарации за жертви на комунизма и национализиране на мини. Големият финал срещна четирите най-убедителни отбора в разгорещена дискусия за възхода на неоатеизма.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
19:52, 18.12.2016
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Те говорят по-бързо, отколкото много хора мислят. Понякога за да убедят дори себе си в мнение, което иначе отричат. В края на една поляризирана година, някои от най-добрите български дебатьори се впуснаха в маратон по аргументиране. Според тях всички в маратона печелят.

Ева: "От гледна точка на комуникация с хората за мен най-интересното е това какво те могат да ти дадат, начинът, по който те виждат нещата, тяхната гледна точка. Всъщност това и упражняваме на дебатите."
Любомир: "Когато трябва да защитаваш другата гледна точка, която може би не е комфортна за теб, тогава ти разбираш реално защо тази гледна точка е нещо добро и защо хората подкрепят тази гледна точка."

Сред дебатьорите беше дори седмокласничката Моника, за която политиката и международните отношения не са отегчаващи, а предизвикателство.

Моника: "Брат ми, който сега е на финали, беше така добър да ме вземе веднъж на дебати на тренировка и оттам ми хареса и се записахме заедно да дебатираме."
Румяна Пенева, съдия и член на управителния съвет на асоциация "Дебати": "Страшно доволна съм, защото чухме страхотни дебати. Чухме страхотни ученици и студенти, които се аргументираха, бяха много, много уверени в себе си, и сме много щастливи, че направихме това събитие."

След Брекзит и Тръмп през тази година участници и организатори очакват с нетърпение противоречивите събития от следващата. И остават винаги готови за продуктивен спор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийската опера с коледен подарък за своята публика
Софийската опера с коледен подарък за своята публика
Гиньо Ганев ще остане в историята като Човека парламент
Гиньо Ганев ще остане в историята като "Човека парламент"