Проверяват депутата Крум Зарков за придобиване на имот на значителна стойност

Върховна касационна прокуратура възложи на КПКОНПИ и НАП проверка по публикации в медиите относно произхода на средствата за придобиване на недвижими имоти на значителна стойност от народния представител Крум Зарков.

от БНТ
14:28, 11.04.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
проверяват депутата крум зарков придобиване имот значителна стойност

Проверката е възложена на Дирекция „Противодействие на корупцията“ при КПКОНПИ, която по силата на този закон е компетентен орган да извършва проверки срещу народни представители.

Върховна касационна прокуратура е разпоредила на органите на Комисията извършването на следните действия: изискване на информация относно притежаваните от проверяваното лице недвижими имоти, относно историята по собственици на всеки от закупените имоти, относно декларирането на имотите в съответните общински райони, относно заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, както и относно произхода на средствата за покупката.

С разпореждане на прокурор от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка, при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за нотариусите и нотариалната дейност. От проверяваното лице ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции.

На органите на НАП е възложено извършването на действия в съответствие с правомощията им относно спазването на данъчното законодателство във връзка с проверяваните сделки, цитирани в медийните публикации, както и относно съответствието между декларираните и/или получени доходи.

За придобиването на свой имот разяснения днес даде и друг представител на социалистите - Валери Жаблянов. Той заяви, че парцелът за вилата му е придобит през 2002-ра година, а строежът й е станал във време, когато не е бил депутат и не е заемал публична длъжност. Според Жаблянов, медиите са манипулирали и фактите за обема и цените на имуществото му.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Полиция влезе в ТЕЛК-Благоевград, проверяват преписки
Полиция влезе в ТЕЛК-Благоевград, проверяват преписки
„Файненшъл Таймс“ откри офис в София
„Файненшъл Таймс“ откри офис в София