ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Проверяват качеството на рибата преди Никулден

bnt avatar logo от Петя Иванова
A+ A-
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Агенцията по безопасност на храните във Варна започна масови проверки за качеството на рибата преди Никулден. Инспекторите следят дали търговците имат документи за произход на рибата и дали се спазват изискванията за съхранение, срока на годност и хигиената на обектите за търговия. Проверките се извършват съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

Първата проверка днес беше направена на рибарското пристанище под Аспарухово, където уловената риба се разтоварва от лодките и се доставя до магазини, ресторанти и рибопреработвателните предприятия. Не са били установени нарушения.

Д-р Златина Димова - директор на Агенцията по безопасност на храните - Варна
"Била е чернокоп рибата, съвсем прясна наистина, със съответните попълнени документи, които изисква Агеницята, това са така наречените декларации за произход."

Проверена е и Рибната борса на кооперативния пазар.

Д-р Златина Димова - директор на Агенцията по безопасност на храните - Варна
"Рибата е била правилно съхранена, в лед, органолептичната проверка установява, че се касае наистина за прясна риба, а не за замразявана и размразявана."

Преди Никулден, когато се увеличава консумацията на риба, експерти от Агенцията съветват тя да не се купува от нерегламентирани места, а само от специализирани щандове в търговски обекти. Дори и тогава клиентите трябва да бъдат внимателни и да купуват риба без наранявания, с чиста повърхност, която да няма неприятна миризма.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Росен Желязков: 12 българи от Иран са евакуирани
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?