Агенцията по безопасност на храните във Варна започна масови проверки за качеството на рибата преди Никулден. Инспекторите следят дали търговците имат документи за произход на рибата и дали се спазват изискванията за съхранение, срока на годност и хигиената на обектите за търговия. Проверките се извършват съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.
Първата проверка днес беше направена на рибарското пристанище под Аспарухово, където уловената риба се разтоварва от лодките и се доставя до магазини, ресторанти и рибопреработвателните предприятия. Не са били установени нарушения.
Д-р Златина Димова - директор на Агенцията по безопасност на храните - Варна
"Била е чернокоп рибата, съвсем прясна наистина, със съответните попълнени документи, които изисква Агеницята, това са така наречените декларации за произход."
Проверена е и Рибната борса на кооперативния пазар.
Д-р Златина Димова - директор на Агенцията по безопасност на храните - Варна
"Рибата е била правилно съхранена, в лед, органолептичната проверка установява, че се касае наистина за прясна риба, а не за замразявана и размразявана."
Преди Никулден, когато се увеличава консумацията на риба, експерти от Агенцията съветват тя да не се купува от нерегламентирани места, а само от специализирани щандове в търговски обекти. Дори и тогава клиентите трябва да бъдат внимателни и да купуват риба без наранявания, с чиста повърхност, която да няма неприятна миризма.
Кметът на столичния район "Люлин" предлага намаляване на такса смет за 2026 г.
"Летяха куршуми, нямаше къде да се скрием": Атентат в Сидни разтърси света в първия ден на Ханука (ОБЗОР)
Украйна се отказва от членство в НАТО в замяна на гаранции за сигурност от САЩ и Европа
Как „Българската Коледа“ помага на 11-годишно дете с аутизъм да напредва и да общува?