НОВИНИ

Проверяват за нарушения при продажбата на сладолед

Най-често срещаните нарушения при продажбата на сладолед през летните месеци са липсата на етикети и неправилното съхранение. Това установиха експерти от Българската агенция по безопасност на храните, при засилените проверки на обекти, които предлагат сладолед в цялата страна.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
18:39, 09.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Проверките ще продължат през целия летен сезон, като ще обхванат и производствени предприятия и обекти за търговия на едро. Температурата за съхранение на сладоледа трябва да е минус 18 градуса, наличието на работно облекло и здравна книжка за персонала, както и хигиената в обектите също са сред задължителните изисквания. От агенцията напомнят, че най-важно за безопасността на потребителите, е да купуват сладолед от регламентирани търговци и да следят как изглежда самият продукт - той не трябва да е разтопен или замразяван повторно.

д-р Силвия Каменова, началник сектор към ОДБХ - София-град: Основното което проверяваме, това е произхода на сладоледа, дали е от регламентиран производител, дали е в срок на годност и как се съхранява. Етикетиран ли е правилно, има ли придружаващи търговски документи. Най-важното - регистриран ли е самият обект, има ли удостоверение за регистрация от съответната областна дирекция на БАБХ.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП излиза с обща кандидатура за кандидат-президентска двойка
БСП излиза с обща кандидатура за кандидат-президентска двойка
Няма да има втори референдум за еврочленството, обяви Лондон
Няма да има втори референдум за еврочленството, обяви Лондон