НОВИНИ

Разкриха незаконна печатница за фалшиви пари

Спецполицаи разкриха 2,5 млн. евро фалшиви банкноти готови за пласиране в свищовското село Деляновци. Незаконната печатница е открита след подадена информация от Интерпол.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
20:04, 22.04.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

При акцията са претърсени и имоти на територията на град Левски и плевенското село Козар Белене. Открити са половин милион банкноти с номинал 100 евро и професионални печатарски машини. По случая са задържани трима мъже на възраст между 30-40 години. Единият е с издадена международна заповед за издирване.

Печатницата е организирана и оборудвана на супер професионално ниво, категорични са спец полицаите. Минифабриката е била в стаите на къща в село Деляновци. Престъпната група е действала мащабно и безнаказано няколко месеца. Освен половин милион вече готови банкноти, са открити и заготовки на още над 2 милиона евро.

Георги Асенов - наблюдаващ прокурор: И още може би поне за половин милион, които са банкноти са по три банкноти на лист. Отделно от тях са стикерите, които се лепят на банкнотите, отделно са водни знаци, плаки, химикали, въобще цялата тази верига от материали, които са необходими за отпечатване на едни истински банкноти!"
Огнян Басарболиев - апелативен прокурор: Представете си, ако тези банкноти бяха влезли в граждански оборот! До каква степен щяха да увредят интересите не само на България, а на цялата европейска общност!

Намерени са още лични карти, изкупени от заложни къщи, мобилни телефон и сим карти. Вероятно е подготвяно и фалшифицирането на български банкноти от 50 лева, тъй като при обиска са намерени заготовки и материали за тях.

Георги Асенов - наблюдаващ прокурор: По-първоначална преценка са с доста добро качество. Намериха се също холограмни стикери и ленти за български банкноти по 50 лева, но самите банкноти не сме ги намерили!

При посещението си в Шумен премиера Бойко Борисов даде висока оценка за бързата и ефективна работа на спецполицаите, както и на прокуратурата в Плевен. Той подчерта, че единият от задържаните е от Шумен с влязла в сила присъда от 5 години за същото престъпление, но успял да избяга и да се укрие. Все още не е ясно дали и колко фалшиви банкноти са влезли в граждански оборот у нас или в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прегазиха полицай на автомагистрала Тракия
Прегазиха полицай на автомагистрала "Тракия"
Институции нарушават правилата за движение по пътищата
Институции нарушават правилата за движение по пътищата