НОВИНИ

Откриха паметна плоча на Валери Петров

Паметна плоча, с надпис "Тук живя и твори Валери Петров /1920-2014/, беше открита днес на фасадата на дома на акад. Валери Петров - на столичната ул. "Елин Пелин" 8.

bnt avatar logo
от БТА
19:22, 22.04.2016
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Днес е рожденият ден на Валери Петров, а паметната плоча за големия поет е създадена от скулпторa Иван Продев. Инициативата е на семейството на Валери Петров.

За мен е чест да присъствам на откриването на паметната плоча на акад. Валери Петров и да поздравя семейството му за тази инициатива, каза в словото си председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Той отбеляза, че Валери Петров като поет, драматург, киносценарист, преводач от италиански, руски, френски, английски и немски език със своето творчество остави дълбока диря в нашата национална култура.

От 2003 г. Валери Петров беше избран за академик в БАН, припомни акад. Воденичаров.

Номинираният за Нобелов лауреат писател доживя до дълбока старост и до последно под перото му излизаха неговите думи, изпълнени с мъдрост и тъга. На тази плоча обаче е изобразен ликът на младия Валери Петров, нарисуван от Борис Ангелушев. В този образ е запечатан младият Меворах, който още не е знаел какъв трънлив път го очаква.

Неговата доблест да отстоява своята гражданска позиция правят живота му нелек, но акад. Валери Петров твори и съзидава, за да стане един от доайените на нашето изкуство и култура, каза в словото си председателят на БАН. Той отбеляза, че Валери Петров по образование е лекар, но му е било писано да остави следа като изцерител не толкова на тялото, колкото на човешката душа, като създател на едни от най-нежните и поетични светове в българското културно пространство през последните 80 години.


;

През 2011 г. Валери Петров получи почетния знак "Марин Дринов" на БАН за заслугите му към българската култура, каза акад. Воденичаров. И добави, че поетът има заслуги и към обществената дейност, тъй като е бил народен представител в Седмото Велико народно събрание.

На откриването на паметната плоча на Валери Петров присъстваха неговата дъщеря Бояна Петрова и нейният съпруг - фотографът Иво Хаджимишев. Сред дошлите да отдадат почит към поета бяха заместник-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов и учени от Академията, както и Георги Лозанов, Анжел Вагенщайн, Иван Гранитски, Ицхак Финци, Алек Попов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Надиграй ме в голямото междучасие” в Пловдив
„Надиграй ме в голямото междучасие” в Пловдив
ДРУГИТЕ НОВИНИ
ДРУГИТЕ НОВИНИ