НОВИНИ

Спад в опитите за нелегално преминаване на границата

През последните 3 месеца се наблюдава спад с 20% в опитите за нелегално преминаване на българската граница. Това стана ясно след заседание на външните и вътрешните министри на Гърция, България, Македония и Албания в Солун.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:00, 22.04.2016
Чете се за: 01:46 мин.
У нас

Представителите на четирите балкански държави се събраха за първи път в този формат, за да обсъдят мигрантската криза и рисковете, които се крият след влизането в сила на споразумението между ЕС и Турция. България беше представена от външния министър Даниел Митов и заместник-министъра на вътрешните работи Филип Гунев.

От Солун предават специалните ни пратеници Тоня Димитрова и Боян Петров.

Балканският маршрут е вече над месец е затворен, отчита се спад в мигрантския наплив към Балканите, но предизвикателствата на кризата с бежанците остават.

Тясно сътрудничество между разузнавателните служби за борба с трафика на хора, задълбочено взаимодействие, баланс между демократични ценности и сигурност - Това бяха основните теми на разговори между представителите на 4-те държави.

Започва и изработването на План Б, в случай че споразумението между Европейския съюз и Турция престане да работи.

Даниел Митов - министър на външните работи: План Б при евентуална възможност, ако договорът не сработи или ако в един момент престане да бъде изпълняван какви мерки да предприемем ние и как да реагира нашите държави, но и ЕС, ясното разграничение между мигранти и бежанци. знаете, че тежестта върху Гърция е огромна в момента и трябва да признаем, че гръцката държава всячески се опитва да създаде по-добри условия и да се вмести в рамките на договореностите, които има в момента.

Обсъждана е и финансова подкрепа за справяне с мигрантите, които вече са на територията на южните Балкани, а България и Гърция ще ползват инструментите за финансиране на Европейския съюз. От началото на годината 10 хиляди души са се опитали да пресекат незаконно българската граница, Над 170 души са заловени при опит да влязат от територията на Гърция. 90% от нелегалните мигранти са афганистанци.

Филип Гунев - заместник-министър на вътрешните работи: Като цяло наблюдаваме спад в миграционния натиск, който общо за трите месеца е 20%, но за последния месец - месец март спрямо месец март на миналата година е над 30-40% спад. Това разбира се ние си го обясняваме с активността на турската страна.

Рисковете за България все пак остават. Те бяха и основна тема на разговор в двустранната среща между Даниел Митов и външния министър на Македония - Никола Попоски.

Никола Попоски - министър на външните работи на Македония: Една от ризиците за Македония и за България е, че дял от мигрантите, които сега се намират в Гърция, могат да се опитат да влязат първо през България, а след това и през Македония. Това са рискове, за които трябва да работим.

Срещата в Солун е по инициатива на Гърция, в която в момента има над 53 хиляди мигранти.

Никос Кодзиас - министър на външните работи на Гърция: Бяхме единодушни, че сме в процес, в който всеки от нас се учи как да се справи с най-големият проблем - бежанската криза, учим се как по-добре да организираме нашето активно сътрудничество и координация.

Албания пое ангажимент да прилага европейските решения за справяне с мигрантската криза.

Дитмир Бушати - министър на външните работи на Албания: Това не е проблем, в който има черно и бяло, затваряне и отваряне на граници, приемане или прогонване на бежанци. Това е ангажираност да бъдем част от европейско решение, основано на солидарност и капацитет.

Срещите във формат Гърция, България, Македония и Албания ще станат регулярни и ще се провеждат на всеки 6 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Институции нарушават правилата за движение по пътищата
Институции нарушават правилата за движение по пътищата
Недоволство срещу промените в Изборния кодекс
Недоволство срещу промените в Изборния кодекс