НОВИНИ

Разпитаха министри за ваксините

В продължение на 6 часа през Столичното следствие днес преминаха 4-ма министри в оставка - на образованието, на отбраната, на вътрешните работи и на енергетиката. Те бяха призовани, защото са положили подписа си под решение на Министерския съвет за внос на турската ваксина "Пентаксим" и износа на българската БЦЖ за Турция.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:10, 22.11.2016
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Първа в следствието, още преди обяд, дойде министърът на образованието и науката в оставка Меглена Кунева. Тя обаче се въздържа от коментар пред медиите. Втори дойде министърът на отбраната Николай Ненчев. Той потвърдил пред следователите достоверността на своя подпис под документа за станалия скандален договор за бартер на ваксини. Призна, че заради дистанцията на времето не си спомня добре моментът на обсъждане на решението.

Николай Ненчев, министър на отбраната в оставка: "Спомням си, че .... това ми е останало - в едно от заседанията на МС коментирахме темата и беше представено това нещо като спешно и необходимо за страната."

Той ще отиде в следствието и утре заради договора с Полша за ремонт на двигателите на МИГ 29. Според него този договор е бил икономически изгоден за България, а той като министър се е придържал към решенията на НАТО. Каза още, че отново негов адвокат ще бъде Радан Кънев.

Николай Ненчев - министър на отбраната в оставка: "Аз продължавам да твърдя, че договора, който подписахме с Полша е на много по-ниска цена. Смятам, че той е част от политиката на НАТО - да търсим форма и начин да ограничим въздействието на Руската федерация."

Ненчев коментира, че решението на прокуратурата да вика министри в следствието на разпит не е уважително и така се целяло да се създаде усещане, че някой е решил да отправи конкретни знаци към обществото. Не пожела да коментира от къде според него идват тези знаци. Според Ненчев има друга форма - например утре по време на министерски съвет можело да се сверят подписите на министрите.

Разпитите продължиха с вътрешния министър Румяна Бъчварова. Тя каза, че не е участвала в дебат по темата, а се е доверила на администрациите на двете министерства - здравното и вътрешното, и на Министерския съвет.

Румяна Бъчварова - министър на вътрешните работи в оставка: "Не може един вътрешен министър или друг министър по целесъобразност да вземе решение. Затова администрацията трябва да е подготвена и да се даде решение. Щом е стигнало до това да се даде за подпис се предполага, че всички са си свършили работата по веригата. "

Енергийният министър Теменужка Петрова даде показания, но отказа да говори пред медиите.

Утре продължават разпитите на министри от кабинета Борисов 2, които са се подписали под решението за размяна на ваксини.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на президента на Индия Пранаб Мукерджи
Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на президента на Индия Пранаб Мукерджи
​Магията на Коледа вече е в Берлин
​Магията на Коледа вече е в Берлин