НОВИНИ

Здравното министерство ще обжалва отмяната на пръстовите отпечатъци

От Здравното министерство ще обжалват решението на Върховния административен съд, с което беше отменена идентификацията с пръстов отпечатък при постъпване и напускане на болнични заведения. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването в оставка Ваньо Шарков. Докато текат съдебните процедури системата ще продължи да работи както досега. Това потвърди и нашата проверка в болници в страната. Според Шарков пръстовите отпечатъци са абсолютна спирачка за фалшиви хоспитализации с цел усвояване на средства от Здравната каса. Само за 15 дни, от въвеждането им, отчетената дейност от болниците е с 14 млн. лева по-малко, в сравнение с първите 15 дни на октомври.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:14, 22.11.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Пръстовият отпечатък може да се въведе само със закон, а не с наредба. Това е един от мотивите, с които трима висши административни съдии отмениха задължителната пръстова идентификация, довела до опашки и недоволство сред пациентите. С въвеждането на пръстовия отпечатък екипът на здравния министър Москов е дописал закона, което е недопустимо,смятат съдиите.

Следващият аргумент, с който се отменя пръстовия отпечатък, е,че той заменя документ, съдържащ здравни данни за лицето, което усложнява получаването на медицинска помощ в останалите европейски страни. От Здравното министерство отказаха да коментират мотивите на съда, но са категорични, че откакто действа ,системата с пръстовите отпечатъци е довела до рекордни икономии в Здравната каса.

Д-р Георги Георгиев, управител на онкоболницата в Благоевград: "Работим, има трудности, системата от време на време ни създава проблеми. Има случаи, при които имаме проблем със свалянето на определени пациенти на идентификацията. Непрекъснато сме във връзка с касата, уведомяваме ги - намират се начини за решаване на проблема."

Проф. Начев, директор на болницата "Св. Екатерина"в София е привърженик на системата за пръстовите отпечатъци,но според него, за да докаже целесъобразността си, тя трябва да работи поне половин или 1 година.

Проф. д-р Генчо Начев, директор на болницата "Св. Екатерина", София: "Много малко време е минало от въвеждането на пръстовите отпечатъци и важно е как е организирана тази работа.При нас няма опашки, тъй като се подсигурихме с повече идентификатори."

Според Ваньо Шарков, ако окончателно бъде отменена наредбата за пръстовите отпечатъци, системата ще продължи да бъде неефективна и да се плаща за дейности, които не са извършени.

Ваньо Шарков: "След това проверките на касата ще установяват, че се плаща за дейност, която не е извършена."

Мнението на повечето експерти е, че каквато и система да бъде въведена за приемане и изписване от болниците, до този момент системата с пръстовите отпечатъци е най-ефективна и най-евтина.

От въвеждане на системата досега през нея са преминали над 360 000 пациенти. Само 318 са отказали, но това не е попречило да бъдат хоспитализирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвориха временно центъра за бежанци в Харманли
Затвориха временно центъра за бежанци в Харманли
Отново зрелищен обир в Париж
Отново зрелищен обир в Париж