НОВИНИ

Лидерите от Реформаторски блок пристигнаха на консултации при президента

Президентът Росен Плевнелиев провежда пореден кръг от консултации с представители на парламентарно представените партии. В 11.30 на среща с него бяха Движението за права и свободи, а в този час на "Донкудов" 2 са лидерите от Реформаторския блок. Срещата започна с малко закъснение. Лидерът на ДСБ Радан Кънев не беше сред присъстващите в залата, може да се присъедини по-късно. В залата дойдоха министърът на икономиката Божидар Лукарски, вицепремиерът и министър на образованието в оставка Меглена Кунева, бившият образователен министър Тодор Танев, Найден Зеленогорски, Корман Исмаилов, Борислав Великов. Гледайте на живо по БНТ1 първите изявления на лидерите на РБ след консултациите с президента.

bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 22.11.2016
Чете се за: 02:35 мин.
У нас

Темите на консултациите и днес са три. Първо - възможно ли е в настоящия парламент да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство? Второ - какви са потенциалните дати за предсрочни избори, и трето - какво още трябва да свърши 43-ото Народно събрание?


Вчера изпълнителният съвет на Реформаторския блок обсъди позицията си преди консултациите с президента. След срещата, лидерът на Движение България на гражданите Меглена Кунева заяви, че трябва да има устойчивост в страната.

До средата на януари се очаква учредителен конгрес на Реформаторския блок като единен политически субект - това стана ясно през уикенда на заседание на Националния съвет на Движение България на гражданите. По думите на лидера на партията - движението не вижда основание да участва в правителство в рамките на този парламент.

Все пак от ДБГ се застраховаха и заявиха, че ако ГЕРБ подкрепи на някакъв етап такова правителство, те биха се включили, но без политически фигури от движението. Ръководството на ДБГ смята, че времето до предсрочните избори няма да е достатъчно да се проведе широка дискусия и да се намери вярната формула за промяна в избирателната система.

От ДБГ не изключват свикване на Велико народно събрание, нова конституция, намаляване на броя на депутатите, както и нова формула за субсидиране на партиите. Мнението им обаче е, че вариантът за мажоритарни избори, посочен в референдума, е популизъм.

И вчера от Реформаторския блок са обсъдили и идеите за промени в Изборния кодекс, внесени от Мая Манолова и отново потвърдиха, че са против въвеждането на мажоритарна избирателна система.


Предстои до края на седмицата Плевнелиев да се срещне с останалите парламентарно представени партии. Утре в 11.30 часа на "Дондуков" 2, президентът Плевнелиев ще проведе консултация с представители на парламентарната група на Патриотичен фронт. В 14.00 часа държавният глава ще проведе консултация с представители на парламентарната група на Български демократичен център - Народен съюз. За 24-ти в четвъртък, са предвидени консултациите на президента с парламентарните групи на АБВ и АТАКА.

След това Плевнелиев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност. На заседанието на съвета ще бъде избрана дата за предсрочните избори и каква ще бъде методологията на провеждането им.

Това обаче ще стане само ако нито една партия не поеме отговорност да вземе мандат за управление.

Следващата крачка, която президентът ще предприеме е да премине към процедурата по даването на мандатите на първата парламентарна сила - това е ГЕРБ, след това на втората - БСП, и на още една парламентарно представена партия по избор на президента, ако първите две върнат мандата.

От ГЕРБ и БСП вече заявиха, че няма да се опитват да правят правителство.


Първият кръг от политическите консултации при президента след оставката на кабинета започна със среща с ГЕРБ. Държавният глава Росен Плевнелиев разговаря с лидера на най-голямата партия и премиер в оставка Бойко Борисов и неговия заместник в партията Цветан Цветанов.

Борисов отново заяви, че БСП и избраният за президент Румен Радев трябва да поемат отговорността за сформирането на служебен кабинет. Според него социалистите имат подготвени хора за министри и могат веднага да влязат във властта, в противен случай БСП ще дезертира.

Лидерът на ГЕРБ каза също, че предсрочните избори трябва да са по нови правила, съобразени с референдума.


През миналата седмица президентът Росен Плевнелиев прие и лидера на БСП Корнелия Нинова. След срещата Нинова заяви, че БСП ще върне мандата, ако им бъде връчен от държавния глава, както ще откажат и ако бъдат поканени от третата политическа сила, на която и бъде връчен мандата.

Пред ръководството на "БСП - лява България" Росен Плевнелиев заяви, че е готов според конституционните си правомощия, да съдейства за това оставката на кабинета Борисов да не доведе до оставка на парламента. Заяви, че би приветствал създаване на ново правителство в рамките на 43-тото НС, защото последните социологически проучвания показват, че хората нямат желание за предсрочни парламентарни избори.

От БСП обаче, са категорични, че няма да участват в никакво правителство, излъчено от този парламент - няма да предлагат министри, нито ще участват в каквото и да е редене на служебен кабинет, допълни още Нинова. Настояват за предсрочни избори в края на март или началото на април.

Преди да бъде разпуснат парламента, според Корнелия Нинова трябва да се приемат промени в изборното законодателство, както и да се одобри бюджета за догодина.


След днешните консултации лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че движението ще участва в различни правителства, ако народът даде мандат, но в това Народно събрание различните форми и варианти за съставяне на кабинет, са изчерпани. Според ДПС оставката на правителството е закъсняла, защото този Министерски съвет е бил "порочно сформиран". Карадайъ заяви още, че няма извънредност в ситуацията, отива се към предсрочни парламентарни избори и според него няма никакъв проблем в това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: БСП ще се яви с нова коалиция на изборите през 2017 г.
Нинова: БСП ще се яви с нова коалиция на изборите през 2017 г.
Нетаняху постави рекорд като най-дълго работил израелски премиер
Нетаняху постави рекорд като най-дълго работил израелски премиер